„Revizuirea perspectivei reflectă o stabilizarea a rezervelor și o tendință de îmbunătățire a modelului aplicat”, notează agenția, care precizează, în același timp, că ratingul arată un nivel slab al rezervelor și capitalizării. Fitch se așteaptă ca nivelul de adecvare a rezervelor să se îmbunătățească în continuare până la finalul acestui an și precizează că analiza sa se bazează pe datele de până la jumătatea lui 2022. „E nevoie de o perioadă mai lungă fără probleme cu rezervele pentru a proba stabilitatea companiei. Deficiențele din 2020 și 2021 au fost provocate și de prețurile foarte competitve de pe piața din România, dar și deficiențe ale pieței în calculul rezervei”, mai precizează sursa citată.
Prin „prețuri competitive”, Fitch se referă la perioada în care City Insurance domina autoritar piața, practicând tarife cu mult sub concurență, fără a avea acoperire adecvată în rezerve, fapt demonstrat chiar de falimentul companiei. În asigurări, rezervele, în special cele de daună, reprezintă cel mai important indicator pentru stabilitatea unei companii. Ele sunt, în termeni simpli, garanția că societatea are capacitatea de a achita daunele înregistrate. „Euroins a raportat evoluții negative a rezervelor de daună, în principal din cauza Euroins România, în 2020 și 2021. Rezultatele consolidate din 2021 au inclusv o reealuarea a rezervelor pe 2020”, continuă Fitch.
Amintim că Euroins are un istoric mai degrabă prost în ceea ce privește adecvarea rezervelor de daună. Societaea a fost sancționată în repetate rânduri, a trecut prin planuri de redresare și, pentru scurte perioade din trecut, i s-a suspendat chiar dreptul de a mai subscrie RCA și a ajuns sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), chemat să pună ordine în dosarele de daună. A primit, de asemenea, zeci de amenzi, inclusiv anul acesta conducerea sau compania fiind amendate cu frecvență apoape lunară.Compania se află și în prezent sub un plan de măsuri impus de ASF, având în vedere unele dificultăți cu plata dosarelor de daună și cu rezervele. Totuși, în ultima vreme societatea încearcă cel puțin să își schimbe imaginea de firmă exclusiv de RCA care plătește greu daunele. Noul CEO, venit din Slovenia, duce, cel puțin la nivel de imagine, o politică ce mizează pe diversificarea portofoliului prin accelerarea vânzărilor de asigurări facultative.
Conflict deschis cu unele service-uri, parteneriate oficiale cu altele. Euroins are un stil aparte de a se comporta în piață
Euroins are un stil aparte de a se comporta în piață, importat cel mai probabil din Bulgaria, acolo unde legislația este mult mai puțin favorabilă păgubiților și unităților reparatoare. Concret, așa cum a mai scris Economica, Euroins insistă pe calcule proprii pentru ora de manoperă și valoarea pieselor, fapt care o aduce în coflict cu unele service-uri și care a condus la mii de procese. Cel puțin până acum, balanța proceselor a fost în favoarea serviceiurilor.
Pe de altă parte, folosind metode de negociere care includ și plata restanțelor, Euroins a reușit să creeze una dintre cele mai mari rețele de partaneriate de service-uri. Recent, bulgarii au încheiat o înțelegere cu Top Lac, unul dintre marii jucători din zona București-Ilfov, adică zona cu cea mai mare daunalitate. Prin aceste înțelegeri, Euroins obține un preț stabil pentru ora de manoperă, dar și dreptul exclusiv de a furniza piese pentru reparații.
Lista celor peste 900 de parteneri Euroins poate fi găsită AICI.