Firmele de asigurare vor plăti, în 2025, 2% din primele brute subscrise pentru asigurări generale și 0,4% pentru cele de viață către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). De asemenea, asigurătorii vor vărsa și o cotă specială de 5% din PBS către aceeași instituție, prevede un proiect de normă lansat de ASF.
FGA este organismul care se ocupă cu despăgubirea celor afectați de falimentele din asigurări, în cea mai mare parte șoferi păgubiți de alți asigurați RCA ai societăților falimentare. Deja șubrezit de falimentele Astra (2015) și Carpatica (2016) și aproape golit de falimentul City Insurance (octombrie 2021), FGA nu mai avea cum să facă față plăților din falimentul Euroins (aprilie 2023). În acest context, s-a luat mai întâi decizia de a dubla cota de contribuție a asigurătorilor, de la 2% la 4% din Primel Brute Subscrise (PBS) pe asigurări generale.
Nefiind suficient, s-a decis și introducerea unei cote speciale de 3%. Ulterior, așa cum Economica relata în exclusivitate, ASF a hotărât să schimbe cotele, fără a modifica cuantumul general. Astfel, s-a ajuns ca, din februarie 2024, cota uzuală să fie de 2% și cea specială de 5%. Cu noua normă, ASF prelungește valabilitatea acestor cote, ceea ce arată că fondul încă are nevoie de lichidități substanțiale sau, în termenii șoferilor, nota de plată pentru falimentele City Insurance și Euroins, se va vedea în prețul RCA cel puțin încă un an. Trebuie precizat, totuși, că cei 5% din contribuția specială vin sub formă de împrumut, deci vor fi returnați asigurătorilor, însă după ani de zile (la firmele cu cote mari de piață probabil până la 8 ani) și fără dobândă.
În urma falimentelor celor două firme amintite, ambele lideri de piață pe RCA în momentul în care au picat, s-au înregistrat, până acum, peste 500.000 de cereri de plată și, după cum scrie Hotnews, până la finalul lunii octombrie se plătiseră doar 280.000.
Cât a plătit FGA, cât au contribuit asigurătorii și cât cântăresc în prețul RCA cele două mari falimente. Fondul plătește tot ce încasează și va putea returna banii din cota specială peste ani-Calcule
Pentru cele 280.000 de cereri deja rezolvate, FGA a plătit aproape 2,5 miliarde de lei. Nu știm încă ce parte din această sumă a fost plătită în 2024 (am trimis întrebări către instituție și răspunsurile le vom publica imediat ce le primim), dar știm că la nivelul lunii aprilie 2024 se plătiseră 1,86 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că în 6 luni, FGA a plătit circa 610 milioane de lei, ceea ce ar însemna în jur de 1,2 miliarde de lei într-un an, dacă ritmul se menține și nu sunt indicii că nu se va menține cel puțin la acest nivel, având în vedere că mai sunt de plătit minimum 220.000 de dosare. Pe de altă parte, în primele șase luni ale acestui an, asigurătorii au subscris pe asigurări generale prime de 9,7 miliarde de lei.
Aplicând procentul de 7% (cota uzuală plus cea specială) rezultă contribuții de circa 680 de milioane de lei, deci în jur de 1,3 miliarde de lei într-un an. Altfel spus, fondul plătește tot ce încasează, cu mențiunea că aceste contribuții ajung în FGA cu un decalaj substanțial. În aceste condiții, în care FGA nu are cum să își refacă rezervele (care în punctul maxim depășeau 1 miliard de lei), este puțin probabil ca nivelul contribuțiilor să se diminueze în următorii ani, cu atât mai puțin probabil ca Fondul să înceapă să returneze contribuția specială.
Asigurătorii nu sunt obligați să includă în tarifele RCA contribuțiile la FGA, însă o fac aproape în toate cazurile. Pe un calcul simplu, doar cota specială de 5% aduce în plus cel puțin 100 de lei la un RCA plătit pentru un automobil cu 100 de cai putere, condus de un tânăr sub 30 de ani, iar plusul maxim poate ajunge și la 150 de lei. Pentru un șofer cu vârsta între 30 și 40 de ani care conduce o mașină cu aceeași putere, falimente City Insurance și Euroins înseamnă între 75 și 100 de lei în plus. În cazurile extreme, cu șoferi care conduc mașini foarte puternice, în București, vorbim și de sute de lei în plus.