Importanţa taxei de salubrizare în vederea asigurării unui serviciu public de calitate în sectorul 4
În acest sens, această taxă a fost stabilită în sarcina persoanelor fizice, persoanelor fizice care exercită profesii libere, persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau oricăror altor entități, fiind aplicată entităților care se afla pe raza administrativa a sectorului 4, iar perceperea ei se face, în principal, pentru prestarea activităților de salubrizare(curățenie prin măturare, aspirare, spălare și deszăpezire) a spațiilor publice, inclusiv căi de acces aflate pe raza administrativ – teritorială a sectorului 4 care sunt sau pot fi accesate de către orice beneficiar al serviciului de salubrizare.
În vederea prestării serviciului public de salubrizare de către Sectorul 4 al Municipiului București nu va fi necesară încheierea unui contract cu beneficiarul serviciului, acest serviciu fiind gestionat în mod direct si temporar de către S.C. Amenajarea Domeniului Public 4 S.A. Taxa de salubrizare are un caracter obligatoriu, aceasta fiind aplicată tuturor persoanelor fizice în mod direct proporțional cu perioada în care locuiesc în imobil, persoanelor fizice care exercită profesii libere, persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau oricăror altor entități, tuturor entităților care au sediul social și/sau punctul de lucru activ sau expirat, indiferent dacă se desfăsoară sau nu o activitate economică la sediul sau punctul de lucru în imobilul respectiv.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, taxa de salubrizare s-a stabilit astfel:
• în cuantum de 9,6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare aferente lunii decembrie a anului anterior mai mari sau egale cu 2.000 lei;
• în cuantum de 6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare aferente lunii decembrie a anului anterior mai mici de 2.000 lei, inclusiv minori;
• în cuantum de 80 de lei/lună pentru fiecare altă entitate indiferent de forma de organizare, cum ar fi: persoanele juridice, persoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și înreprinderile individuale, etc, care au sediul social și/sau punctul de lucru activ sau expirat, indiferent dacă se desfășoară sau nu activitate economică, excepție făcând doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente.
În cazul neachitării taxei de către persoanele fizice, anticipat sau până la data de 20 ale fiecărei luni pentru luna anterioară, taxa va fi de 12 lei, indiferent de veniturile persoanei, la care se vor adăuga majorările de întârziere de 1%/lună.
Taxa de salubrizare se va percepe de la proprietar în cazul unui imobil sau mai multe situate pe raza sectorului 4 cu o suprafață totală ocupată la sol mai mare de 2.000 m.p., acesta având și obligația depunerii unei declaraţii fiscale în care se vor menționa toate entitățile care au sediul și/sau puncte de lucru în acel imobil.
În situația în care în același imobil locuiesc persoane fizice, dar este înregistrat sau sunt înregistrate sediu(i) sociale sau punct(e) de lucru activ(e), indiferent dacă se desfășoară sau nu o activitate economică la sediul(le) sau punctul(le) de lucru respective, se datorează taxa de salubrizare cu valoarea cea mai mare, aceasta datorându-se de către fiecare din persoanele fizice care exercită profesii libere, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice sau orice alte entități care figurează înregistrate în imobilul respectiv cu sediu social sau punct de lucru la O.N.R.C. sau A.N.A.F. Sector 4.
De asemenea, în situația solicitării unui certificat de atestare fiscală de către proprietar în vederea vânzării unui imobil în care este înregistrat sediul și/sau punctul de lucru al uneia/mai multor persoane fizice care exercită profesii libere, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau oricăror altor entități, atunci proprietarul acestuia este obligat să achite inclusiv debitele reprezentând taxa salubrizare datorată de chiriași.