Importatorii spun că ar avea probleme la un curs de 4,8 lei pentru un euro. Exportatorilor, în schimb, nu le convine aprecierea leului

Economica.net
13 01. 2019
import_usa_by_www_whatisusa_info__45621800

„Astfel, 42 la sută dintre companii (în creștere față de exercițiul anterior) au declarat că nivelul cursului de schimb, la momentul completării chestionarului, le afectează activitatea. Pe de altă parte, 31 la sută dintre firme consideră că niciun nivel al cursului de schimb nu le-ar afecta activitatea economică. Având în vedere ponderea
însemnată a companiilor a căror activitate este afectată de variațiile cursului de schimb, o soluție de minimizare a acestui risc ar putea fi orientarea cu precădere către împrumuturi în lei, inclusiv din perspectiva refinanțării creditelor curente”, precizază studiul realizat de banca centrală.
.
Importatorii, într-o mai mare măsură comparativ cu exportatorii, apreciază că dacă nivelul cursului de schimb ar depăși nivelul de 4,8 lei pentru 1 euro le-ar fi afectată semnificativ activitatea. Într-o pondere mai ridicată decât în exercițiul anterior, o mare parte dintre companiile care dețin credite în lei, precum și dintre cele care au contractat credite în euro consideră că nivelul din septembrie 2018 al cursului de schimb le afectează semnificativ activitatea (43, respectiv 42 la sută).

Comparativ cu sondajul precedent, s-a menținut relativ stabilă ponderea companiilor care apreciază că niciun nivel al aprecierii monedei naționale nu ar fi de natură a le afecta activitatea (41 la sută în septembrie 2018, respectiv 42 la sută cu un an în urmă). Exportatorii consideră că ar fi mai afectați față de importatori în cazul unei
eventuale aprecieri a leului (53 la sută dintre exportatori, respectiv 45 la sută dintre importatori).

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 11 000 de companii nefinanciare, dintre care circa 86 la sută sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv. Eșantionul este reprezentativ la nivel național și regional și este extras prin procedee statistice, după următoarele criterii: clasa de mărime a companiei (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și corporații); sector de activitate, conform încadrării în CAEN; regiuni de dezvoltare, etc.

Studiul a mai relevant că, nivelul ridicat al fiscalității și impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru firmele românești, arată rezultatele unui sondaj efectuat de BNR și publicat vineri. O altă problemă a companiilor locale o reprezintă creșterea costurilor cu forța de muncă, urmare a presiunilor generate de majorările salariale. Trei din 5 firme nu ar lua un credit în lei, indiferent de costul acestuia, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare, mai arată datele sondajului.

Mai mult de jumătate din firmele chestionate care au credite în lei au răspuns că o majorare cu până la 3 puncte procentuale le-ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului. Similar, cea mai mare parte a companiilor care dețin credite în euro apreciază că activitatea acestora ar fi semnificativ afectată dacă rata dobânzii ar crește cu până la 3 puncte procentuale.