Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an

Importul de lapte brut realizat de unităţile procesatoare a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce cantitate de lapte de vacă pe care au colectat-o unităţile de procesare a fost în creştere cu 3,7% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mie, 16 oct. 2024, 10:17
Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an

În perioada ianuarie – august 2024, producţia de produse lactate a consemnat o creştere pe toate componentele, respectiv la lapte de consum, smântână de consum, lapte acidulat, unt şi brânzeturi. Cea mai mare majorare a producţiei, de 9,9%, a fost înregistrată la unt – 7297 tone, scrie Agerpres.

Producţia de lapte de consum s-a cifrat la 247.855 tone, în creştere cu 5,27%, iar la brânzeturi, producţia totală a fost de 73.779 tone, mai mare cu 6,41% faţă de cea înregistrată în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023.

În luna august 2024, cantitatea de lapte de vacă obţinută de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 2,1% faţă de luna iulie 2024. Cea mai mare reducere a producţiei s-a înregistrat la lapte acidulat (-2%).

Pe de altă parte, producţia de lapte de consum a înregistrat cea mai mare creştere (+10,4%).

Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut, în luna august 2024 faţă de luna precedentă, cu 22,2%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna august 2024 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 5,3%. Producţia de lapte acidulat a înregistrat cea mai mare creştere (+7,8%) iar cea mai mare scădere s-a înregistrat la unt (-8,3%).

Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut în luna august 2024 cu 26% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Directorii grupului bancar italian UniCredit au avut discuţii cu o serie de oficiali germani de rang înalt, inclusiv din cadrul Cancelariei şi Ministerului de Finanţe, în lunile anterioare......
Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama
Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama
Numărul navelor care au trecut prin Canalul Panama a scăzut cu 29% anul trecut comparativ cu anul precedent, din cauza ...
Iran – Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat de Israel
Iran – Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat ...
Iranul va "răspunde hotărât" oricărui atac israelian, a avertizat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, în timpul ...
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Tehnologia digitală schimbă nu numai modul în care lucrăm, ci și abordările noastre cu privire la viața în străinătate. ...