Record de importuri de grâu în Europa. Din Rusia, noul lider de piață în locul Ucrainei, a venit o cantitate cu peste 70% mai mare
Războiul pe care îl poartă la granițele României oferă Rusiei un avantaj strategic pe piața europeană a grâului comun, dominată până anul trecut de Ucraina, arată ultimele date ale Comisiei Europene. În perioada 1 iulie 2021 -30 mai 2022, Rusia a livrat către Europa 461,7 mii de tone de grâu comun, cu 72,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și 77.000 de tone de grâu durum, cu 41,8% peste anul trecut.
A ajuns astfel de la o cotă de piață de 14% în 2021 la o cotă de 20,2% anul acesta pe piața grâului comun și de la 2,2% la 6,3% p piața grâului durum.
În schimb, Ucraina a exportat în Europa cu 286,7 mii de tone mai puțin grâu comun( minus 46,2%), ajungând la o cotă de piață de numai 14,6%, față de 33,5% cu un an în urmă. A cedat astfel poziția de lider Rusiei și a coborât până pe poziția a patra, după UK și Serbia, în contextul în care și Marea Britanie a exportat de 97 de ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului tercut, respectiv 399,3 mii de tone.
Per total, în primele 48 de săptămâni ale acestui an de marketing, Comisia Europeană a raportat importuri record față de ultimii trei ani : 2,2 milioane de tone față de 1,8 milioane de tone în perioada similară a anului trecut și 1,9 milioane de tone în primele 48 de săptămâni din anul comercial 2019/2020. Exporturile s-au diminuat însă până la 24,6 milioane de tone, cu 0,3% față de 2021 și cu 24,6% față de 2020.
România a importat din afara blocului comunitar 24,8 mii de tone și a exportat 6,1 milioane de tone.
„Piața cerealelor se bazează pe cerere și ofertă. Practic, nu contează originea atunci când ai necesități. În 2021, spre exemplu, Franța ( cel mai mare producător de grâu al UE n.red) a avut un grâu de calitate foarte slabă, ceea ce înseamnă că a fost vândut pentru furaj acolo unde a fost necesar. Rusia, în schimb, poate livra și cu 13,5% proteină, ceea ce înseamnă că grâul rusesc a fost și este foarte căutat”, a explicat pentru Economica Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.
Grâul rusesc este de fapt din Ucraina
În ceea ce privește situația din acest an, creșterea exporturilor rusești este o consecință evidentă a războiului din Ucraina care stă cu grâul în silozuri pentru că nu mai poate livra în aceași măsură. Prin cele 11 puncte de control feroviar (inclusiv toate frontierele cu UE și portul Izmail) și cele trei porturi cu apă de mică adâncime ( Reni, Izmail, Kilya), Ucraina mai poate exporta cel mult 1,5 milioane de tone de cereale pe lună, față de 4 milioane înainte de invazie.
În schimb, potrivit estimărilor unor agenții rusești, Rusia ar putea ajunge anul acesta la o producție record de grâu, de 86-88 de milioane de tone, cu 6-8 milioane de tone în plus față de estimările Departamentului pentru Agricultură al SUA – USDA. Capacitatea de export va fi pe măsură.
Din datele ministrului Agriculturii, Dmitri Patruşev, în acest sezon (2021-2022), Rusia a exportat 35 milioane tone de cereale, inclusiv 28,5 milioane tone de grâu, iar până la finalul anului agricol (30 iunie) obiectivul este atingerea unei cantități exportate de 37 milioane tone de cereale. Pentru sezonul următor, ce debutează la 1 iulie, Rusia a anunțat un potenţial de export la 50 milioane tone de cereale.
„Rusia arată ( pentru anul comercial 2022/2023 n.red) o producție de 88,3 de milioane de tone de grâu comun, ceea ce înseamnă un potențial de export de aproximativ 43 de milioane tone. Este o diferență mare de producție față de estimările USDA, de aproximativ 6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că Rusia are inclusiv grâu recoltat de pe teritoriile ocupate din Ucraina”, ne-a mai declarat Cezar Gheorghe.
În schimb, Europa va avea în anul comercial ce va debuta în iulie, mai puțin de oferit.
Potrivit estimărilor din luna mai privind oferta şi cererea de cereale, Comisia Europeană şi-a revizuit prognozele privind producţia de grâu moale a blocului comunitar în sezonul agricol care va începe în luna iulie 2022, şi se va încheia în luna iunie 2023, până la 130,1 milioane de tone, de la 131,3 milioane de tone cât estima anterior.
„Grâul franțuzesc suferă, la fel ca și cel românesc. Prognoza mea este că România va produce anul acesta 9,3 milioane de tone de grâu”, a mai declarat Cezar Gheorghe.
Citește și
import grau UE, import grau Romania, grau Rusia, grau Ucraina