Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a raportat pagube semnificative la infrastructura energetică, ca urmare a atacurilor ruseşti, a informat Ministerul ucrainean al Energiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 13 mai 2024, 12:27
Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România

Importurile de electricitate ale Ucrainei sunt aşteptate să urce luni până la 19.484 Megawaţi oră (MWh), devansând precedentul record de 18.649 Megawaţi oră (MWh) stabilit la finele lunii martie, după primul val de atacuri ruseşti asupra sectorului energetic ucrainean.

„Sistemul energetic s-a confruntat cu un deficit semnificativ de electricitate pentru cea mai mare parte a zilei. Această situaţie este rezultatul pagubelor de amploare provocate centralelor ucrainene, ceea ce înseamnă că nu pot produce la fel de multă electricitate ca şi înainte de atacuri”, a informat operatorul naţional de reţea din Ucraina, Ukrenergo, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministerul ucrainean al Energiei a precizat că, în condiţiile în care se confruntă cu un deficit semnificativ în sistemul energetic, intenţionează să importe luni energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova.

Operatorul de reţea Ukrenergo a adăugat că asistenţa de urgenţă din Uniunea Europeană a început deja să fie furnizată încă de la miezul nopţii şi pe parcusul dimineţii, adăugând că întreruperi în aprovizionarea cu electricitate a consumatorilor industriali sunt aşteptate în cursul serii. „Restricţionarea consumului este o măsură necesară pentru a menţine stabilitatea sistemului energetic după cel de-al cincilea atac cu rachete asupra centralelor din acest an”, a anunţat operatorul.

Atacurile ruseşti cu rachete şi drone asupra sectorului energetic ucrainean s-au intensificat începând din luna martie, astfel că autorităţile ucrainene au fost forţate să impună întreruperi de urgenţă în furnizarea energiei electrice în mai multe regiuni. Aceste atacuri au provocat sectorului pagube în valoare de peste un miliard de dolari, a estimat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko.

Termocentralele şi hidrocentralele precum şi sistemul de transport al energiei au fost vizate de cea mai mare parte a loviturilor ruseşti, astfel că ţara vecină a pierdut aproximativ 80% din capacităţile termocentralelor şi a devenit din ce în ce mai dependentă de centralele nucleare, care produc aproximativ 50% din electricitatea din Ucraina.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...