Importurile de gaze rusești rămân reduse, România înmagazinează mai puține gaze pentru iarnă

19 08. 2022
gaze turbine, canada

România importă azi 6,1 milioane de metri cubi de gaze prin punctul de interconexiune cu rețeaua bulgară Kardam-Negru Vodă, potrivit datelor Transgaz. 4,6 milioane de metri cubi sunt însă tranzit de gaze, care ajung în Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota, așa că, pentru piața internă, gazele de import sunt azi într-un volum de 1,5 milioane de metri cubi.

Adică de cel puțin trei ori mai puțin decât volumele cu care eram obișnuiți înainte de data de 18 august.

Ca atare, și ritmul de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă a scăzut. Astăzi, sunt injectate în depozitele subterane doar 8,1 milioane de metri cubi de gaze, în condițiile în care eram obișnuiți cu volume zilnice de înmagazinare de două cifre.

Iată situația de azi dimineață, conform Transgaz

 

Pe 18 august dimineața datele Transgaz, arătau o diminuare drastică a importurilor de gaze, practic aproape de zero comparativ cu fluxurile obișnuite de import, fără să existe știri sau avertizări anterioare acestei opriri bruște a importului. Dimineață intrau în România, prin punctul Kardam-Negru Vodă gaze din rețeaua bulgară într-un volum de doar 4,8 milioane de metri cubi, și ieșeau spre rețeaua ungară, pe la Arad-Csanadpalota (tranzit, de fapt), 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Așadar, importurile fizice de gaze ale României scăzuseră la doar 300.000 de metri cubi, o cantitate infimă în raport cu cea obișnuită, circa 4-5 milioane de metri cubi. Ulterior, fluxurile au mai crescut (total import 6,3 milioane, export spre Ungaria 4,2 milioane, pe datele Transgaz de la ora 17.00) dar importul net al României a rămas încă mult sub cel cu care ne obișnuise.

Această sistare bruscă a importurilor a fost așadar de natură să crească prețurile pe piața românească cu 20% într-o singură zi, în condițiile în care nimic nu prevestea o limitare a livrărilor și în condițiile în care prețurile din România erau semnificativ sub cele europene, referința pentru zona noastră fiind CEGH, hubul vienez. Detalii puteți citi AICI

În plus, potrivit Profit.ro, Gazprom sau traderii care au contracte cu gigantul rus au decis să reducă volumele de gaze alocate României, atât rezervările lunare, cât și cele zilnice fiind mai mici de 2-3 ori comparativ cu cele din prima parte a lunii august.