Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile de lapte brut au înregistrat un avans de 42,6%, totalizând 110.758 tone, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 15 nov. 2024, 10:25
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt

Producţia de lactate a consemnat o creştere pe toate componentele în perioada menţionată, respectiv la lapte de consum, smântână de consum, lapte acidulat, unt şi brânzeturi, cea mai mare creştere de producţie fiind înregistrată la unt (+8,4%). Cantitatea totală de unt obţinută în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 a fost de 8.144 tone, scrie Agerpres.

La brânzeturi, producţia totală a fost de 82.222 tone, mai mare cu 5,75% faţă de cea înregistrată în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, din care 75.656 tone provenită din lapte de vacă.

În luna septembrie 2024, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 9,9% faţă de luna august 2024 şi a crescut cu 1,8% faţă de luna septembrie 2023.

În septembrie, raportat la august 2024, produsele lactate au înregistrat scăderi ale producţiei, excepţie făcând untul. Cea mai mare scădere a producţiei s-a înregistrat la brânzeturi (-11,3%), totalizând 8.443 de tone, în timp ce cantitatea de unt produsă a crescut cu 9,9% faţă de luna august 2024, la 847 de tone.

Cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a crescut în septembrie 2024 faţă de luna precedentă cu 7,0%, totalizând 14.318 tone.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna septembrie 2024 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 1,8%. Cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la smântâna de consum (+8,1%) în septembrie 2024, faţă de septembrie 2023, în condiţiile în care producţia la toate produsele lactate a fost pe plus, mai puţin producţia de unt. Astfel, producţia de unt a scăzut cu 2,8% faţă de luna septembrie 2023.

În ceea ce priveşte cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare, aceasta a crescut în septembrie 2024 cu 16,2% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...