Importurile de petrol ale României au scăzut și s-au ieftinit puternic în 2023. Din Kazahstan ne vin două treimi din petrolul adus în țară, au apărut noi surse pe fondul embargoului impus Rusiei
România a importat anul trecut 7,37 de milioane de tone de petrol pentru care s-au plătit 4,12 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică comunicate la solicitarea noaastră. Față de anul precedent, în 2023 importurile au scăzut semnificativ atât în termeni de volum, cât mai ales în termeni de valoare.
Astfel, față de 2022, importurile au scăzut cu 15% în termeni de volum (8,7 milioane de tone importate în 2022) și cu 26% în termeni de valoare (5,59 de miliarde de euro s-au plătit în 2022).
Dacă în ceea ce privește săderea sumelor lucrurile sunt clare și țin de ieftinirea petrolului anul trecut în comparație cu 2022, scăderea volumelor poate fi atribuită perioadei prelungite de revizie a rafinăriei Petrobrazi a Petrom din anul 2023 iar ce nu știm este la ce capacitate a funcționat în 2023 rafinăria Petrotel controlată de Lukoil, care nu publică date.
Așa cum era și previzibil, majoritatea importurilor de țiței a venit din Kazahstan, în condițiile în care compania națională de petrol și gaze a statului kazah, KazMunayGas, controlează Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară.
Din cele 7,37 de milioane de tone importate în total, aproape două treimi, circa 65%, a provenit din țara asiatică (4,81 de milioane de tone). Ponderea țițeiului kazah în totalul importurilor de petrol ale țării a crescut în condițiile în care a trebuit substituit petrolul rusesc, din care România a importat în 2022 circa 2,3 milioane de tone, dar în 2023 nimic, pentru că țara noastră respectă embargoul impus de UE la finalul anului 2022 asupra livrărilor rusești pe cale maritimă. Anul precedent, cu 4,57 milioane de tone din cele 8,57 milioane tone importate în total, ponderea țițeiului de origine Kazahstan a fost de doar 53% din total.
Datele arată și o interesantă reorientare a rafinăriilor din România în ceea ce privește sursele de țiței anul trecut. Astfel, din Libia au venit anul trecut 968.000 de tone, din Guyana 270.000 de tone și din Congo 128.000 de tone, în condițiile în care anul precedent din aceste țări nu s-a importat țiței, potivit datelor INS. Au crescut și importurile din Norvegia, la 262.000 de tone, față de doar 86.000 în anul precedent.
Au scăzut însă semnificativ importurile din Irak, Azerbaidjan și Arabia Saudită, iar Tunisia, Turcia și Turkmenistan, care erau pe lista statelor din care am importat petrol în 2022, nu mai apar deloc cu volume importate de România în 2023, o posibilă explicație în cazul ultimelor două țări fiind atenția sporită acordată pentru ca originea țițeiului să nu fie de fapt rusească.
Producția de țiței a României scade constant de ani de zile. Anul trecut, Petrom, singura companie românească ce extrage țiței, a raportat o producție de doar 2,8 milioane de tone de petrol, insuficientă pentru a asigura consumul propriei rafinării, Petrobrazi, care are o capacitate de 4,5 milioane de tone pe an.