Producţia internă de ţiţei a fost, în perioada menţionată, de 1,38 milioane tep, cu 0,5% (7.600 tep) sub cea din perioada ianuarie-mai 2018.
Conform proiectului Strategiei Energetice a României, producţia de ţiţei din România se află pe o pantă descendentă, cu un nivel de înlocuire a rezervelor subunitar, din cauza gradului ridicat de depletare al zăcămintelor. Creşterea gradului de recuperare este posibilă, însă eforturile investiţionale deloc neglijabile, necesită pachete de măsuri economice şi fiscale stimulative. Rezervele dovedite de ţiţei ale României se vor epuiza în circa 16 ani la un consum de 3,4 milioane t/an.
România a fost anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de petrol, cu 3,6 milioane de tone, în scădere cu 2% faţă de anul anterior, potrivit unui raport realizat de compania britanică BP la nivel mondial.
Principalul producător din UE a fost Marea Britanie, cu 50,8 milioane de tone, în creştere cu 9%, urmată de Danemarca, cu 5,7 milioane de tone (în scădere cu 15,9%), şi de Italia, cu 4,7 milioane de tone (în creştere cu 12,9%).
La nivel mondial, anul trecut s-au extras 4,474 miliarde de tone de petrol, în plus cu 2,2% faţă de anul precedent.
În ceea ce priveşte rezervele dovedite de petrol, România este pe locul doi în UE, cu 600 de milioane de barili pe zi (aproximativ 100 de milioane de tone), devansând Danermarca şi fiind la egalitate cu Italia. Înaintea ţării noastre se află doar Marea Britanie, cu 2,5 miliarde de barili pe zi (300 de milioane de tone).
În total, în lume, rezervele dovedite de petrol se ridică la 1.729 miliarde de barili pe zi (244 de miliarde de tone).