Importurile europene de mașini produse în China ar putea urca la 800.000 de unități în 2025 – studiu PwC

Creșterea numărului de modele produse în China care vor ajunge pe piața europeană ar putea transforma continentul în importator net de automobile.
Robert Stan - lun, 09 ian. 2023, 22:04
Importurile europene de mașini produse în China ar putea urca la 800.000 de unități în 2025 - studiu PwC

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers cu privire la evoluția importurilor de mașini în Europa arată că, la nivelul anului 2025, aproximativ 800.000 de unități „made in China” ar putea fi vândute în Europa, majoritatea complet electrice.

Conform analiștilor PwC, o astfel de evoluție ar transforma Europa în importator net de mașini cu un excedent al importurilor în 2025 de peste 221.000 de vehicule.

În 2021, Europa a exportat aproximativ 5,078 de milioane de autoturisme și a importat 3,097 de milioane, nu mai puțin de 14% dintre acestea provenind din China. Datele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată, de altfel că, în afara Turciei, China este cel mai mare exportator de autoturisme către Uniunea Europeană, depășind Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud.

Chiar mai important, în 2021 au fost vândute în Uniunea Europeană 498.830 de mașini produse în China, creșterea fiind spectaculoasă dacă o raportăm la anul 2020, 153,9%.

Revenind la raportul PwC, acesta notează că majorarea vânzărilor de mașini produse în China pe piața europeană este rezultatul intrării a tot mai multe mărci din statul asiatic pe piață, dar și al asamblării multor vehicule ale brandurilor europene în China.

Dintre cele aproximativ 800.000 de mașini asamblate în China care ar ajunge în 2025 pe piața din Europa, aproximativ 330.000 vor purta mărci ale unor producători auto occidentali precum Tesla, BMW sau Renault. Deja modele ca Tesla Model 3, BMW iX sau Dacia Spring sunt importate în Europa și își majorează cota de piață, iar anul viitor mai multe modele ale mărcilor Mercedes-Benz, smart, Polestar și MG sunt anunțate pentru piața europeană.

„În timp ce producătorii chinezi vând din ce în ce mai multe mașini electrice în Europa, atât producătorii europeni cât și cei americani își mută tot mai mult producția de astfel de vehicule în China”, arată analiștii PwC.

Felix Kuhnert, partener al PwC Germania, consideră că producătorii europeni, confruntați cu probleme de aprovizionare și creșterea costurilor, inclusiv ale celor cu forța de muncă, se concentrează pe construirea în Europa a vehiculelor electrice mai scumpe (și cu volum mai mic). În același timp, „producătorii chinezi și-au optimizat și dezvoltat produsele pe piața internă, astfel încât acum aduc modele electrice la prețuri accesibile, tehnologie inovatoare și concepte noi în Europa”, susține Kuhnert conform AutomotiveNews.

Mai mult decât atât, deși au eșuat în încercările anterioare de a intra pe piața europeană cu mașini convenționale, acum producătorii din China mizează pe avantajul oferit de trecerea la mașini electrice și își consolidează prezența pe Bătrânul Continent. În acest context, PwC estimează că mărcile chineze vor avea o cotă de piață a vehiculelor electrice cuprinsă între 3,8% și 7,9% în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Bolojan despre Rabla 2025: „Nu există o decizie legată de suspendarea pe un anumit timp a unui program sau a altuia”
Premierul Bolojan despre Rabla 2025: „Nu există o decizie legată de suspendarea pe un anumit timp a unui program sau ...
La finalul ședinței de guvern de astăzi, prim-ministrul Ilie Bolojan a dezmințit informația conform căreia programul Rabla ar fi suspendat pentru doi ani....
Guvernul a aprobat proiectul privind acordarea de tichete energetice consumatorilor vulnerabili
Guvernul a aprobat proiectul privind acordarea de tichete energetice consumatorilor vulnerabili
Executivul a aprobat în şedinţa de vineri iniţiativa elaborată de Ministerul Muncii Familiei, Tineretului şi Solidarităţii ...
VIDEO Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 2 ar putea fi dat în trafic până la finalul lunii viitoare
VIDEO Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 2 ar putea fi dat în trafic până la finalul lunii viitoare
Lotul 2 Mizil - Pietroasele al tronsonului A7 Ploiești - Buzău ar putea fi dat în trafic la finalul lunii viitoare, speră ...
Bolojan: Guvernul va impune un moratoriu de șase luni în care va fi suspedată declanşarea unor noi proceduri de licitaţii sau întreruperea celor care sunt pornite, dar nu s-au depus oferte
Bolojan: Guvernul va impune un moratoriu de șase luni în care va fi suspedată declanşarea unor noi proceduri de licitaţii ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, că toate procedurile de licitaţii finanţate de la bugetul de stat vor fi suspendate ...