Impozit de 10% pe venitul global – Cum se va calcula punctajul unei gospodării

Cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri, conform proiectului Codului Economic, aflat în curs de elaborare.
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 06:08
Impozit de 10% pe venitul global - Cum se va calcula punctajul unei gospodării

Fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcţie de numărul membrilor de familie şi de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileşte după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil. Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei şi 12 luni ( Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Punctajul alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct (P = număr de puncte +1). Astfel, de exemplu, în cazul unei gospodării cu o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

În situaţia în care venitul anual global ajustat este negativ, gospodăriilor unde se află copii minori li se va acorda un sprijin financiar de 1.600 lei/an pentru fiecare copil. Copiii care urmează cursurile obligatorii ale învăţământului preuniversitar beneficiază de această sumă doar cu condiţia ca absenţele nemotivate să nu depăşească 10% din totalul orelor de curs, în cazul în care urmează.

Contribuţia de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă şi maşină sau programele educaţionale pentru copii precum before şi after school sau grădiniţe particulare, dar şi abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive, etc urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil.

Deducerile se acordă anual, în limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. În cazul în care plafonul neimpozabil lunar variază, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de către oricare dintre membrii gospodăriei, pentru aceştia sau pentru alţi membrii ai gospodăriei, justificate cu documente.

Dacă venitul net anual global impozabil este negativ se alocă fiecărui copil din gospodărie suma de 1.200 lei/an.

‘Impozitul anual global datorat pe gospodărie se stabileşte prin aplicarea următoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodărie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ şi 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.

Impozitul pe venitul anual global de plată se achită în termen de 90 de zile de la data depunerii declaraţiei de venit global.

Pe de altă parte, plătitorii de venituri din salarii vor depune numai Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. De asemenea, aceştia trebuie să transmită/elibereze fiecărui beneficiar de venit un document care să cuprindă venitul net realizat în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.

În data de 12 aprilie, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, anunţa că veniturile care se situează sub 2.000 vor avea un impozit zero.

‘Reţeta de globalizare a veniturilor va genera o creştere a bazei de impozitare. Astăzi, în România există 360.000 de contracte de muncă part-time ca unică sursă de venit. Aici vorbim de o zonă de muncă la gri. Contractul se face pe sumă mică, dar e puţin credibil că cineva poate să trăiască dintr-un venit… Prin globalizarea veniturilor nu mai au scăpare. Facem globalizarea tuturor veniturilor şi dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci e zero (impozitul n.r.). Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună şi atunci acceptă pe propria declaraţie să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relaţia cu fiscul, iar între reprezentantul lor şi fisc va fi consultantul fiscal’, a spus Ştefan.

El a precizat că în acest context consultantul fiscal este ‘medicul gospodăriei fiscale’.

‘El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanţe, aşa cum medicul primeşte plată de la Casa de Sănătate, în funcţie de câte gospodării are în administrate. Acest consultant fiscal va fi cel care va completa declaraţia fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind un bun cunoscător al legii, va şti să valorifice toate facilităţile de care poate să beneficieze gospodăria. Se va realiza un venit global brut din care se scad deducerile, precum 1.600 lei sau 1.200 pentru fiecare copil în funcţie de venitul realizat lunar, asigurările la fondurile de pensii, asigurările de sănătate, taxele de şcolarizare, de educaţie a copilului. Pe diferenţă se va aplica cota de impozitare. Din ce a rămas, se aplică impozit de 10%, dacă ce rămâne acolo este peste 2.000 lei’, a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanţi fiscali.

‘Noi avem un orizont de timp suficient pentru această chestiune. Dacă se schimbă regula de la 1 ianuarie 2018, prima declaraţie de acest gen va fi în mai 2019. Noi avem ca ţintă decembrie 2018 să avem rezolvată problema consultanţilor fiscali, astfel ca între decembrie 2018 – mai 2019 să se facă această arondare a consultanţilor fiscali pe gospodării. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanţi fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură şi un onorariu suficient de tentant, poate să se dacă până la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate să fie şi consilier pe plasamente, poate să dea un sfat pe plasamente pe bursă sau depozite la bănci. El devine ca un medic financiar al familiei’, a mai arătat Ştefan.

Guvernul lucrează, încă de la începutul anului, la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, aşa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

‘În acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanţelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialişti, atât din partea MFP, cât şi din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanţilor Fiscali, a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi şi a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. După finalizarea analizelor şi a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice ?i înaintat Parlamentului României’, se menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...