Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc schimbată de Ministerul de Finanţe faţă de varianta anunţată iniţial

În nouă formă a proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului fiscal, guvernul propune un barem de impozitare nou pentru veniturile obţinute din jocuri de noroc. Concret, pentru venituri brute de până la 10.000 de lei s-ar putea aplica impozit de 3%. Pentru veniturile brute cuprinse între 10.000 de lei şi 66.750 de lei inclusiv, impozitul care s-ar putea aplica se obţine însumând 20% din partea care depăşeşte 10.000 de lei din venitul brut cu 300 de lei, reiese din noua propunere de modificare a proiectului de OG transmisă la CES. 
Cristina Şomănescu - mar, 12 iul. 2022, 22:22
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc schimbată de Ministerul de Finanţe faţă de varianta anunţată iniţial

Ministerul de Finanţe a modificat proiectul de ordonanţă prin care vrea să schimbe Codul fiscal. Proiectul de OG urmează să fi avizat de Consiliul Economic şi Social.

În forma nouă a proiectului de OG, MFP propune menţinerea plafonului neimpozabil (acum în vigoare) în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri.

Concret, în noua variantă a proiectului de OG, MFP propune un plafon neimpozabil pentru veniturile antemenţionate de 66.750 lei (la fel ca în prezent), faţă de 600 de lei – cât prevedea forma iniţială a proiectului, cea care a fost lansată de MFP în dezbatere publică.

Punctual, MFP propune un barem de impunere asupra veniturilor din jocuri de noroc diferit de varianta iniţială. Concret, alineatele (2) și (22) ale articolului 110 din noua formă a proiectului de OG privind modificarea Codului fiscal spun că:

Alineatul (2) Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Tranşe de venit brut

– lei –

Impozit

– lei –

până la 10.000, inclusiv 3%
peste 10.000 – 66.750, inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000
peste 66.750 11.650 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750

Sursă: noul proiect de OG privind schimbarea Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

Alineatul (22) Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alineatul (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.650 lei, se arată în noua formă a alineatului (22), obţinută de Economica.net.

Spre comparaţie, forma anunţată iniţial de Ministerul de Finanţe prevede la alineatele (2) și (22 ) ale articolului 110 din Codul fiscal că:

(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

  • Sursă tabel: prima formă a proiectului de OG, lansată de MFP în dezbatere publică.

(22) Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 600 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alineatului (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 60 lei, reiese din prima formă a proiectului de OG, lansată în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe.

Prevederile anunţate de Economica.net se află la stadiul de proiect, drept care deocamdată nu se aplică. Ca să se aplice, proiectul trebuie să fie aprobat de executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

Ce spune în prezent Codul fiscal

Articolul 110 – Determinarea impozitului aferent veniturilor din premii și din jocuri de noroc

(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Tranșe de venit brut
– lei –
Impozit
– lei –
până la 66.750, inclusiv 1%
peste 66.750 – 445.000, inclusiv 667,5 + 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750
peste 445.000 61.187,5 + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000

 

(21) Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau on-line, definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, impozitul datorat potrivit prevederilor alineatul (2) se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar.

(22) Impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alineatul (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obținut se scade suma de 667,5 lei.

Actualizare

Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), care reprezintă interesele firmelor Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet Malta Limited, Efbet, Public Win, WinMaster, reacţionează după apariţia formei actualizate a proiectului de OG pentru modificarea Codului fiscal.

Vorbim, de fapt, doar despre taxarea câștigurilor de la jocurile la distanță, toți ceilalți jucători fiind scutiți de taxe până la o valoare foarte mare. Prin urmare, îi taxăm pe cei mai corecți operatori, pe cei care aplică cele mai avansate sisteme de asigurare a jocului responsabil, de protejare a minorilor și de înregistrare 100% corectă a veniturilor. Este o măsură neconcurențială, care modifică piața în funcție de tipul de operator, tradițional sau online, pe același tip de jocuri, iar operatorii de jocuri de noroc o vor contesta,” a declarat Odeta Nestor, președintele AOJND, for care reunește principalii operatori de jocuri de noroc online licențiați în România.

AOJND solicită ca un prag de scutire de taxe să fie aplicat și la jucătorii platformelor online, până la o valoare de 600 de lei, pentru o abordare echitabilă.

Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor ar duce la scăderea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicențiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat s-ar putea reduce, în loc să crească.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...