De la 1 ianuarie 2015, spaniolii vor plăti, în medie, cu 12,5% mai puţin drept impozit pe venit. Cei care câştigă sub 12.000 de euro pe an sunt scutiţi de plata impozitelor, iar spaniolii care au salarii sub 24.000 de euro pe an vor avea de plătit impozite de 23,5%.
În general, impozitele pe venit vor fi cuprinse, de anul viitor, între 20% şi 47% din salariile brute ale angajaţilor, funcţie de cuantumul acestora şi situaţia familiilor (dacă au copii în întreţinere, dacă plătesc sau nu chirii, dacă au diferite alte cheltuieli).
În cadrul reformei fiscale, guvernul a prevăzut de asemenea un nivel unic de impozitare de 25% pentru societăţile comerciale. Acest lucru înseamnă că marile companii vor plăti mai puţine impozite (de la 30%), iar nivelul rămâne acelaşi pentru companiile mici şi mijlocii. Această reducere fiscală pentru firme va fi aplicată treptat, pe durata următorilor doi ani: 28% în 2015 şi 25% în 2016.
În plus, noii întreprinzători, care deschid o afacere de anul viitor, şi fac angajări, vor dispune de facilităţi fiscale: impozite de 15% în primii doi ani de activitate.
‘Reforma fiscală prevede o reducere generală a impozitelor pentru angajaţi, firme şi familii’, a dat asigurări vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria. Ea a precizat că guvernul a decis adoptarea acestei reforme pe fondul ‘dinamizării creşterii economice’.
Proiectul de reformă va fi publicat pe pagina web a Ministerului Finanţelor, după care guvernanţii speră să-l poată aduce spre dezbatere în faţa legislativului în cursul lunii iulie.
Guvernul spaniol a estimat la aproximativ 7,5 miliarde de euro impactul măsurilor reformei fiscale. După 50 de creşteri impozitare aplicate între 2012 şi 2013, Ministerul spaniol al Finanţelor consideră că de acum economia a început să-şi revină suficient, astfel că există o marjă pentru aplicarea unor reduceri impozitare concrete. Încasările la buget vor continua să crească, întrucât, atâta vreme cât economia îşi revine, se vor extinde bazele de impozitare indirectă, consideră guvernanţii.