Posesorii de maşini hibride vor plăti în acest an um impozit local de doar 5% faţă de valoarea de anul trecut, potrivit unui proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, lansat în dezbatere de Ministerul Finanţelor.
„După alineatul (2) al articolului 263 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alin. (21) şi (22), cu următorul cuprins:
(21) În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.
(22) Prevederile alin.(21) se aplică începând cu anul fiscal 2015 „, se arată în proiectul Finanţelor.
În acest moment, la calculul impozitului local, nu se tine cont de tipul de propulsie al maşinii. Singurul criteriu este cel al capacităţii cilindrice, taxa locală fiind calculate prin aplicarea unei valori fixe, în lei, la fiecare 200 de centimteri cubi. La cilindree mica, valoarea fixă este mica (8 lei pentru motoare sub 1,6 litri), dar la motoare mari se ajunge până la 290 de lei la fiecare 200 de centimetri cubi (motoare de peste 3 litri).
După ce proiectul Finanţelor va deveni lege, taxa locală pentru un autoturism cu propulsie hibridă cu o capacitate cilindrică a motorului clasic de 1,8 litri, de exemplu, scade de la 162 de lei la doar opt lei.
Reduceri ale taxei pentru maşini hibride au fost operate în anii 2011 şi 2012, când valoarea lui a fost redusă cu 50% şi, respectiv, 95%. Ulterior, din Codul Fiscal au dispărut aceste reduceri.
Nu există o statistică oficială cu numărul de maşini hibride în România, iar relatările oficiale vorbesc despre cifre care merg de la cateva mii până la 10.000 de vehicule.