Se prevede acordarea unui împrumut fără dobândă de la bugetul municipalităţii către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S. A., în cuantum de 20 de milioane de lei. Împrumutul va fi rambursat integral în termen de un an de la data acordării. În situaţia nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii, scrie Agerpres.
Conform raportului de specialitate, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului, prezentând totodată stadiul proiectelor privind Pasajul Doamna Ghica şi Supralărgirea Prelungirea Ghencea.
În cazul Pasajului Doamna Ghica, lucrările au fast reluate în luna august 2021 şi s-a finalizat devierea reţelelor, care au fost date în exploatare. De asemenea, au fast finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură pasaj. Societatea a finalizat procedura de achiziţie a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei. Începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor.
„Prin urmare, până la decontarea materialului de către Municipiul Bucureşti, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA trebuie să asigure plata către executant a tronsoanelor livrate, astfel încât să nu existe blocaje şi întârzieri în execuţie. În acest sens, societatea are nevoie de un disponibil de 8.000.000 lei pentru a asigura plăţile către executantul tablierului, până la momentul aprobării situaţiilor de lucrări de către Municipiul Bucureşti şi decontarea acestora către societate”, se explică în raport.
La proiectul din Prelungirea Ghencea lucrările au fost reluate în noiembrie 2021, fiind în curs de execuţie devierea reţelelor şi amenajarea trotuarelor. În vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziţie pentru materiale de construcţii şi execuţie lucrări de piloţi foraţi, cu o valoare estimată de 8.800.000 lei. Având în vedere că până la decontarea lucrărilor de către municipalitate, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor şi lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 de lei.
„De asemenea, pe lângă disponibilul necesar continuării lucrărilor la cele două proiecte, societatea mai motivează necesitatea contractării împrumutului prin evitarea procedurilor de executare silită şi/sau insolvenţă, fiind nevoită să achite datoriile către creditorii care au obţinut hotărâri judecătoreşti de obligare a societăţii la plata sumelor datorate, societatea având nevoie de un disponibil în valoare de 5.000.000 lei”, se mai arată în raportul de specialitate.