Cei prezenţi au fost de acord şi cu un amendament propus de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, conform căruia împrumutul va avea următoarea destinaţie: 5 milioane de lei pentru activitatea curentă, 5 milioane de lei pentru derularea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica şi 10 milioane lei pentru proiectul Prelungirea Ghencea – Domneşti şi supralărgirea Bulevardului Ghencea, între Strada Braşov şi terminalul liniei de tramvai 41.
Împrumutul va fi acordat fără dobândă de la bugetul municipalităţii şi urmează să fie rambursat integral în termen de un an. În situaţia nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii.
Consilierul municipal PNL Andrei Badiu a pledat, totodată, pentru o modificare a contractului cu Trustul de Clădiri Metropolitane, în sensul actualizării devizelor din spatele proiectului tehnic.
Primarul general a explicat că va fi necesară aprobarea unor noi indicatori pentru tronsoanele pe care nu au început deocamdată lucrările, în concordanţă cu noile preţuri. Se estimează că modificarea contractelor ar putea fi elaborată în decurs de trei luni.
„Au fost mai multe discuţii legate de proiectul Prelungirea Ghencea şi problema vine din creşterea neaşteptată a preţurilor şi soluţia pe care o avem este ca tronsonul pe care se lucrează în acest moment să se utilizeze Ordonanţa 47, cea care s-a dat recent, pentru actualizarea preţurilor. Aici e vorba de câteva zile, iar pe celelalte tronsoane pe care lucrările nu au început trebuie ca CGMB să aprobe noi indicatori. Noii indicatori trebuie să rezulte dintr-o activitate de proiectare şi din cauza asta e nevoie de termenul de trei luni”, a explicat el.
Directorul Trustului de Clădiri Metropolitane, Cristian Jean Michel Hiver, a informat că în aceste zile se poartă negocieri pentru ajustarea preţurilor cu Direcţia Generală Investiţii de la nivelul PMB şi cu Energetica Servicii.
„Noi continuăm să lucrăm pe cei 750 de metri, pe contractul existent. Ne-am angajat să terminăm cele două benzi de circulaţie şi pistele vara asta. Noi vorbim acum de a adapta contractul pentru loturile care încă nu sunt predate. Dar această reproiectare sau optimizare a proiectării este primul pas care trebuie făcut pentru a putea analiza sumele şi pentru modificarea contractului”, a indicat el.
Conform raportului de specialitate, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului, prezentând totodată stadiul proiectelor privind pasajul Doamna Ghica şi supralărgirea Prelungirea Ghencea.
În cazul pasajului Doamna Ghica, lucrările au fast reluate în luna august 2021 şi s-a finalizat devierea reţelelor, care au fost date în exploatare. De asemenea, au fost finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură. Societatea a finalizat procedura de achiziţie a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei. Începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor.
La proiectul din Prelungirea Ghencea lucrările au fost reluate în noiembrie 2021, fiind în curs de execuţie devierea reţelelor şi amenajarea trotuarelor. În vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziţie pentru materiale de construcţii şi execuţie lucrări de piloţi foraţi, cu o valoare estimată de 8.800.000 lei. Având în vedere că, până la decontarea lucrărilor de către municipalitate, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor şi lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 de lei.
„De asemenea, pe lângă disponibilul necesar continuării lucrărilor la cele două proiecte, societatea mai motivează necesitatea contractării împrumutului prin evitarea procedurilor de executare silită şi/sau insolvenţă, fiind nevoită să achite datoriile către creditorii care au obţinut hotărâri judecătoreşti de obligare a societăţii la plata sumelor datorate, societatea având nevoie de un disponibil în valoare de 5.000.000 lei”, se mai arată în raportul de specialitate.