Împrumuturile băncilor portugheze de la BCE au scăzut cu 6% în iulie

Economica.net
06 08. 2012
bce_euro_90477900

Băncile portugheze au îndeplinit în iunie noile cerinţe de capital ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) dar au fost excluse de pe piaţa interbancară din cauza temerilor privind perspectivele economice ale ţării.

În luna aprilie a anului trecut Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

Recent guvernul de la Lisabona s-a angajat să injecteze peste 6,6 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor Banco Comercial Portugues SA (BCP), Banco BPI SA (BPI) şi Caixa Geral de Depositos SA.

În conformitate cu planul de sprijinire, băncile portugheze trebuie s-şi majoreze indicele de adecvare a capitalului Tier 1 până la 9% până la sfârşitul lui 2011 şi la 10% la finele lui 2012.

Mulţi investitori se aşteaptă ca Portugalia, din cauza declinului economiei, să solicite încă un pachet de asistenţă financiară şi mai mult timp pentru achitarea împrumuturilor, înainte de a reveni pe pieţele de obligaţiuni.

Economia Portugaliei a avut o evoluţie peste aşteptări în primul trimestru din 2012, înregistrând un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, deşi ţara încă este în recesiune, a anunţat recent Institutul Naţional de Statistică.

A fost cel mai mic declin trimestrial de când Portugalia a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2010. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2012 o scădere de 2,2%.

Pentru acest an Institutul Naţional de Statistică estimează un declin al economiei de 3%, din cauza măsurilor de austeritate adoptate pentru a îndeplini termenii acordului cu UE şi FMI, care au acordat anul trecut Lisabonei un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro până în 2013.