În 2012, Uniunea Europeană a alocat 9% din buget pentru ajutorul extern

Economica.net
22 08. 2013
euro_10jan_91841100

Astfel, Uniunea Europeană a devenit primul donator mondial pentru dezvoltare, prin alocarea a 55,2 miliarde de euro în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă şi reducerii sărăciei la nivel global.

Intervenţiile în conflicte precum cele din Siria sau Mali sau seceta din regiunea Sahel au reprezentat situaţii de criză umanitară în care UE a sprijinit de cele mai multe ori cu ajutoare alimentare, ceea ce a permis îmbunătăţirea nivelului de trai al victimelor şi combaterea malnutriţiei. Între timp, din cauza încălcărilor constante ale drepturilor omului, UE a fost nevoită să suspende ajutorul financiar acordat Siriei, ajungând să impună o serie de sancţiuni.

Uniunea Europeană şi-a propus ca până în anul 2015 să reducă la 7 milioane numărul copiilor care suferă de boli de creştere cauzate de malnutriţie şi să respecte angajamentele luate de către statele membre ONU prin Obiectivele de Dezvoltare Mileniului: combaterea şi reducerea foametei şi a sărăciei sau îmbunătăţirea nivelului de educaţie. De asemenea, Uniunea urmăreşte ca până în 2030 să faciliteze accesul a 500 de milioane de persoane la energia durabilă.

Pe de altă parte, forul comunitar a subliniat faptul că a contribuit şi la dezvoltarea reformelor din ţările în curs de tranziţie, în vederea garantării unor alegeri libere şi corecte. Printre obiectivele Politicii Europene de Vecinătate se numără şi stimularea ‘democraţiei solide’, materializată prin sprijinul oferit ţărilor vecine din sud şi est şi prin diferite programe precum SPRING, care vizează ţările implicate în ‘Primăvara arabă’.