Ce se schimbă la medicul de familie în 2014
Implementarea pachetului de bază începe în februarie 2014 şi va produce efecte pozitive, vizibile, palpabile, reale în aproximativ trei ani de aplicare, a spus Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, la data de 22 decembrie.
Varianta finală a pachetului de servicii medicale de bază, aprobată prin Hotărâre de Guvern, va pune accent pe prevenţie, pe educaţie pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor şi depistarea precoce a bolilor – cu precădere a celor cu impact major asupra stării de sănătate a românilor, a mai anunţat Eugen Nicolaescu.
ECONOMICA.NET vă prezintă în serial ce se schimbă pentru pacient la medicul de familie, la spital şi în ambulator, începând din 2014, pentru românii asiguraţi la asigurările sociale de sănătate.
Astăzi vă prezentăm lista serviciilor care vor fi acordate gratuit de medicul de familie pacienţilor asiguraţi în SIUI, în contul asigurării obligatorii la Sănătate.
Serviciile de care vor beneficia copiii şi tinerii la medicul de familie
Medicul de familie va oferi consultaţii la externarea din maternitate şi la vârsta de o lună – acestea vor fi acordate la domiciului mamei/copilului.
Medicul de familie va mai consulta copilul la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, la un an şi la 3 ani. Medicul de familie va consulta gratuit o dată pe an copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani.
Punctual, pachetul de bază acoperă următoarele vaccinuri: vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococica, antirujeolă, antirubeolă, antioreion – vor fi făcute gratuit în cabinetul medicului de familie, conform calendarului naţional pentru vaccinările obligatorii.
Medicul de familie va acorda consultaţii preventive pentru supravegherea stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor asimptomatici, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
Medicul de familie va acorda asistenţă medicală femeilor gravide.
În pachetul de bază intră opt vizite prenatale pentru urmărirea gravidei cu risc scăzut care vor fi făcute după următorul grafic: luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină (prima vizită), urmată de vizite la medic la 16 săptămâni de sarcină, la 24 de săptămâni de sarcină, la 28 de săptămâni de sarcină, la 32 de săptămâni de sarcină, la 36 de săptămâni de sarcină, la 38 de săptămâni de sarcină şi la 40 de săptămâni de sarcină.
De asemenea, în pachetul de servicii medicale de bază intră urmărirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate şi la patru săptămâni de la naştere.
Gravidele vor fi testate gratuit pentru HIV şi lues şi consiliate să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de şase luni.
Care sunt serviciile de care adulţii aparent sănătoşi (asimptomatici) vor beneficia la medicul de familie
Toate persoanele asimptomatice cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani vor beneficia o dată la trei ani de consultaţii preventive prin care medicul de familie va evalua riscul individual de boală. Concret, pacienţii aparent sănătoşi vor beneficia în contul asigurării la Sănătate de una-două consultaţii succesive la medicul lor de familie şi de un set de investigaţii recomandate pentru grupa lor de vârstă şi de sex, o dată la trei ani, prin care medicul va evalua cât de expuşi sunt aceşti pacienţi la anumite afecţiuni.
Persoanele care au peste 40 de ani şi sunt aparent sănătoşi vor beneficia anual de una-trei consultaţii succesive de prevenţie la medicul de familie, împreună cu investigaţii tinţite în funcţie de vârstă şi sex. Prin aceste servicii medicale, medicul de familie va evalua riscul de boală al pacienţilor asimptomatici care au peste 40 de ani.
Care sunt serviciile de care vor beneficia bolnavii cu afecţiuni cronice la medicul de familie
Concret, bolnavii care se află în evidenţele medicului de familie cu boli cronici vor beneficia de una-două consultaţii de supraveghere a evoluţiei bolii cronice şi de trimitere la consult de specialitate.
Pe lângă acestea, bolnavii cronici vor beneficia de un consult anual de specialitate, un set de analize o dată sau de două ori pe an, şi de prescrierea regulată a medicamentaţiei.
Ce servicii li se vor acorda pacienţilor din categorii vulnerabile, care au comorbidităţi sau care sunt bătrâni şi care suferă de o afecţiune acută
Pacienţii cu risc crescut dintr-una dintre categoriile de mai sus beneficiază de una-trei consultaţii pentru fiecare episod de boală acută, de unul-două bilete de trimitere la specialist şi de una-şase analize paraclinice, precum şi de reţetă.
Ce vor face medicii de familie pentru pacienţii cu risc crescut sau diagnosticaţi cu diabet, depresie sau boală cardiovaculară, asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate:
Medicii vor urmări pacienţii care sunt foarte expuşi la una dintre următoarele afecţiuni, precum şi pe cei care au fost deja diagnosticaţi cu una dintre ele: cu boală cardiovasculară, cu diabet zaharat tip 2, cu boală cronică respiratorie obstructivă, copii şi adolescenţi cu tulburări de creștere și dezvoltare, precum şi pacienţii care suferă de depresie.
Concret, pacienţii cu una dintre aceste afecţiuni vor fi luaţi în evidenţa medicului, vor primi patru consultaţii pe an, cu programare la medicul de familie, vor fi consiliaţi de către medic despre cum să ţină boala sub control, vor fi trimişi la analize specifice şi la medicul specialist, vor primi tratament.
Doar medicii de familie cu competenţă atestată vor putea avea ecograf sau vor putea face mici intervenţii chirurgicale la cabinet şi numai pacienţilor din listă.
Opţional, medicii de familie cu competenţă atestată şi care au dotări corespunzătoare la cabinet vor putea efectua investigaţii precum EKG, ecografii şi intervenţii de mică chirurgie.