Peste cinci luni România trece definitiv la televiziunea digitală. Câţi români rămân fără semnal şi ce urmează
Compania care a câștigat licitația ANCOM de atribuire a multiplexurilor pentru furnizarea acestor servicii este RADIOCOM, fosta Societate Naţională de Radiocomunicaţii, companie căreia i-au fost atribuite trei multiplexuri printre care și cel „free to air”, care va permite recepționarea a unui număr de canale fără a se percepe vreo taxă.
“România în calitate de stat membru al Uniunii Europene și-a asumat trecerea definitive la serviciile DVB-T2 până cel târziu la data de 17.06.2015. În prezent, este în derulare procedura de achiziție: ”realizarea și implementarea la cheie a 3 multiplexe naționale în vederea trecerii la televiziunea digitală”, au declarat pentru ECONOMICA.NET, reprezentanții RADIOCOM.
Potrivit acestora, în funcție de finalizarea acestei proceduri, conform OUG nr. 34/2006, dacă nu sunt contestații și nu se prelungește procedura, lansarea oficială în România a serviciilor de televiziune DVB-T2 FREE TO AIR va avea loc în data de 17 iunie 2015.
Aproximativ 60% din populația României nu va mai avea acoperire
“Procentul de acoperire a multiplexurilor la lansare va fi de 40% din populație, respectiv 30% din teritoriul României”, au declarat cei de la RADIOCOM.
Programele transmise pe multiplexul 1 vor fi free to air, în condiţiile impuse de licenţă, şi vor fi, în mod sigur, cele ale SRTv. Programele posturilor private transmise pe Multiplexul 1 vor fi cele care vor primi licenţa de program de la CNA. Capacitatea acestui multiplex este de 14 programe SD sau o combinaţie de canale SD, HD.
“Programele transmise pe cele două MUX-uri comerciale vor urma politica posturilor private, singurele abilitate să stabilească regimul acestora (free to air sau cu plată). Bineînţeles, toate aceste posturi vor trebui autorizate de CNA.
În ceea ce priveşte pachetele TV transmise, nu putem furniza date în acest stadiu. Vom putea da informaţii amănunţite după semnarea contractelor comerciale”, au mai spus cei de la RADIOCOM.
Cum poți recepționa?
Dacă telespectatorul doreşte sa receptioneze programe TV transmise terestru, atunci are nevoie de o antenă de receptie de tip Yagi, degajată și îndreptată spre emițătorul din zona respectiva, precum și de un set top box sau tuner DVB-T2 și un televizor adecvat. Televizoarele cele mai noi vin însă cu tuner digital încorporat.
“Pentru programele care se vor transmite pe cele două multiplexe comerciale, există mai multe forme de furnizare a cartelelor ce trebuiesc introduse în echipamentele de recepție pentru clienții care optează pentru pachetele extra: de la vânzarea în rate până la închiriere sau forme intermediare, în funcție de serviciile achiziționate de la RADIOCOM – doar televiziune sau triple play (Internet – telefonie – TV)”, au mai spus cei de la RADIOCOM.
Ce aduce nou televiziune digitală DVB-T2
Prin intermediul celor 3 multiplexuri-uri, RADIOCOM va transmite atat programele publice ale Societății Române de Televiziune cât și programele altor producători de content, numărul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe în format SD. Prin cele 3 multiplexe se pot transmite și programe în format HD.
“Astfel, RADIOCOM va putea furniza și alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD – programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo), etc”, au mai spus aceștia.
Ce spune Ministerul pentru Societatea Informațională
“În prezent transmisia terestră free to air este realizată în format analogic și va înceta la data de 17.06.2015 când vor începe transmisiile digitale terestre în format DVB-T2.
Ministerul pentru Societatea Informațională pregătește o strategie de măsuri concrete pentru a diminua procentul de populație care nu va recepționa terestru postul public de televiziune, începand cu 17 iunie 2015.
În fapt, vorbim despre aproximativ 5%-7% din populație care nu are acces în prezent la alte forme de recepție ale postului public de televiziune (cablu, satelit, etc) și utilizeaza transmisia free-to-air analogică terestră pentru a urmări postul public de televiziune. În primul rând pentru acești cetățeni creionam strategia de lucru”, au declarat reprezentanții MSI.
Cât te costă să treci la televiziunea digitală
Conform directivelor Uniunii Europene, România nu are voie să acorde vreo subvenţie cetăţenilor pentru achiziţionare echipamentelor pentru recepţionarea canalelor digitale transmise în sistem DVB-T sau DVB T2. Acordarea oricărei subvenţii, potrivit UE, ar afecta mediul concurenţial de pe piaţa retransmisiei canalelor TV.
Astfel, dacă nu aveţi un televizor care să decodeze semnalul DVB T2 nu trebuie să îl schimbaţi, ci mai degrabă să achiziţionaţi un receptor DVB T2 al cărui preţ nu este unul ridicat.
Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 lei iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o anetenă exterioară al cărei preţ porneşte de la 30 de lei sau interioară al cărei preţ porneşte de la 45 lei.
România va trebui să treacă la televiziunea digitală până pe data de 17 iunie 2015. Pentru a putea recepţiona posturile TV retransmise de multiplexuri, clienţii trebuie să îşi achiziţioneze un televizor care să încorporeze un tuner digital DVB T2 sau să achiziţioneze un receiver DVB T2.