În 2015 s-a înregistrat cea mai caldă lună august de pe Terra din ultimii 135 de ani

Economica.net
18 09. 2015
canicula_soare_seceta_grau_83992800_02526100

De asemenea, şi temperatura de la suprafaţa oceanelor a fost cea mai mare înregistrată vreodată, situându-se cu 0,78 grade Celsius peste media secolului al XX-lea şi întrecând cu 0,004 grade Celsius recordul lunii iulie, a mai indicat NOAA.

Luna iulie a bătut recordul de căldură înregistrat pe termen de o lună în ultimii 135 de ani, atât la nivelul solului, cât la suprafaţa oceanelor.

De asemenea, august a fost a şasea lună din 2015 care bate un record lunar de temperatură înregistrată la suprafaţa planetei, după recordurile din februarie, martie, mai, iunie şi iulie, a menţionat agenţia.

În luna august, temperatura medie pe uscat şi pe mare a fost cu 1,14 grade Celsius peste media secolului XX, plasându-se pe poziţia treia în topul celor mai calde luni din istorie.

Recordul anterior pentru această lună a fost înregistrat în anul 1998 cu o temperatură care a depăşit media cu 0,13 grade Celsius.

Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în special în America de Sud, părţi din Africa, Orientul Mijlociu, Europa şi Asia.

Faptul că temperatura a atins un record în luna august la suprafaţa oceanelor poate fi explicat prin prezenţa curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino care a reapărut în luna martie, a explicat NOAA.

Potrivit ultimelor previziuni ale agenţiei, există peste 90% şanse ca El Nino să persiste în emisfera nordică până la martie 2016.

În luna august întinderea de gheaţă din zona arctică a fost cu 22,3% sub media perioadei 1981-2010, ceea ce face ca aceasta să fie a patra subţiere a gheţei din această zonă pentru această lună, conform monitorizărilor făcute din 1979 de când au început observaţiile prin satelit.

În Antarctica, suprafaţa de gheaţă din ultima lună a fost cu 0,5% mai mică decât media pentru perioada anilor 1981-2010.

Gazele cu efect de seră emise în atmosferă (dioxid de carbon, metan, etc), care contribuie la această încălzire au atins niveluri record în 2014, potrivit unui raport internaţional publicat în luna iulie de NOAA.

Grupul Giec de experţi internaţionali în probleme climatice a arătat că temperatura la suprafaţa globului a crescut cu aproape un grad Celsius de la începutul secolului al XX-lea şi cu până la 2,5 grade Celsius în unele părţi din Africa, Asia, America de Nord şi de Sud.