Guvernul a elaborat strategia de vaccinare anti-Covid-19 pentru anii 2022 şi 2023.
Sintetic, pentru anul 2022, obiectivele guvernului sunt:
Pentru anul 2023, guvernul vrea ca 90% din populaţia generală eligibilă care are cel puţin 12 ani să fie vaccinată anti-Covid, se arată în proiectul de HG.
În total, în 2022 şi în 2023 ar fi necesare suplimentar aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, estimează guvernul în proiectul de hotărâre antemenţionat.
Unde suntem acum
La finalul zilei de 1 noiembrie 2021, rata de vaccinare cu cel puţin o doză a populaţiei eligibile care are peste 12 ani a fost de aproape 42% (explicaţiile, in extenso, în fotografia de mai jos), iar rata de acoperire vaccinală a populaţiei generale rezidente în ţara noastră – sub 37%.
În acest context, ţintele de acoperire vaccinală anti-Covid-19, asumate de guvern pentru următorii doi ani, sunt următoarele:
Pentru anul 2022, obiectivul de acoperire vaccinală pentru copiii care au sub 12 ani e de 20%, având în vedere studiile care arată un grad ridicat de reticenţă parentală, explică guvernul.
Pentru anul 2022, obiectivul de acoperire vaccinală pentru populaţia generală care are cel puţin 12 ani e de 70%, se arată în proiectul de act normativ aflat la Secretariatul General al Guvernului.
Ţinând cont de situaţia curentă, pentru anul 2022, Comitetul Naţional de Vaccinologie a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populaţia eligibilă care are peste 12 ani, cu ponderare pe categoriile de vârstă, şi obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populaţia de 5-11 ani, explică guvernul în nota de fundamentare a proiectului de HG, consultat de Economica.net.
“Dacă se iau în considerare numărul de doze necesare pentru atingerea ţintelor de vaccinare de 70% din populaţia generală şi de 20% din populaţia pediatrică de 5 – 11 ani şi asigurarea a câte o doză de rapel pentru fiecare persoană vaccinată, necesarul de vaccin în 2022 s-ar ridica la aproximativ 22,8 milioane de doze”, estimează guvernul în proiectul de HG.
Necesarul suplimentar din vaccinurile împotriva Covid-19 produse de Johnson &Johnson şi de Pfizer se ridică la aproape 13,5 milioane de doze (aceste vaccinuri au fost alese de majoritatea oamenilor vaccinaţi anti-Covid-19 în ultimele luni, arată guvernul). “Conform recomandărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie de asigurare a unui stoc de rezervă de 25% pentru a acoperi anumite situaţii neprevăzute sau stabilirea unor măsuri care extind utilizarea certficatului verde pentru o categorie mai largă de populaţie, şi eventuale pierderi pe parcursul campaniei de vaccinare de masă, în 2022 ar fi necesare suplimentar aproximativ 16,9 milioane de doze (n. red de vaccinuri produse de Johnson &Johnson şi de Pfizer)”, explică guvernul în proiectul de hotărâre consultat de Economica.net.
Pentru anul 2023, obiectivul de acoperire vaccinală pentru populaţia generală eligibilă care are cel puţin 12 ani e de 90%, acoperire vaccinală ponderată pe grupe de vârstă, în acord cu recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie.
În 2023 sunt necesare 18,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, estimează guvernul. Dacă luăm în calcul şi constituirea unui stoc de rezervă de 25% (din numărul de doze pentru anul 2023), pentru anul 2023 ar fi necesare aproximativ 23,1 milioane de doze de vaccin, apreciază executivul.
Estimarea guvernului pentru anul 2023 a ţinut cont de faptul că “20% din populaţia eligibilă care are peste 12 ani care va trebui să fie acoperită suplimentar cu două doze şi încă o doză suplimentară de rapel (booster) pentru cei 70% vaccinaţi în anii precedenţi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre consultat de Economica.net.
În acest context, în 2022 şi în 2023 ar fi necesare suplimentar, în total, aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, estimează executivul care atrage totuşi atenţia că estimarea aceasta depinde de mulţi factori care nu pot fi anticipaţi în acest moment. Numărul de doze ar putea fi mai mic decât cel estimat mai sus, dacă vom avea o rată mică de acceptare a vaccinării din partea populaţiei, ori poate fi mai mare dacă se impune vaccinarea cu un vaccin adaptat pentru o variantă nouă a virusului.