Deficitul de semiconductori și tendințe ale pieței precum electrificarea și deplasarea autonomă vor determina primii zece producători de mașini și componente auto din lume să își dezvolte „in-house” circa 50% din necesarul de cipuri. Astfel, companiile își vor putea stabili mult mai clar foile de parcurs și vor putea controla lanțurile de aprovizionare. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de analiștii Gartner.
„Lanțurile de aprovizionare cu semiconductori pentru automobile sunt complexe. În majoritatea cazurilor, producătorii de semiconductorilor sunt furnizori tradiționali de nivel 3 sau 4 pentru producătorii de automobile, ceea ce înseamnă că, de obicei, durează destul de mult timp până se adaptează la schimbările care afectează piața auto. Această lipsă de vizibilitate în lanțul de aprovizionare a crescut dorința producătorilor de autovehicule de a avea un control mai mare asupra aprovizionării cu semiconductori”, consideră Gaurav Gupta, vicepreședinte Gartner.
Totodată, analiștii consideră că lecțiile învățate din actuala criză mondială de semiconductori îi vor împinge pe producătorii de mașini și componente să se transforme în conmpanii tehnologice a căror activitate acoperă inclusiv producția de semiconductori sau dezvoltarea de software.
Gartner notează și că, până în 2025, prețul mediu de vânzare al vehiculelor noi va crește semnificativ, ceea ce va duce la o piață mai puternică pentru echipamentele și serviciile necesare mașinilor vechi.
„Această majorare accelerată a prețurilor va reduce probabil numărul volumul vânzărilor de vehicule, dar va crește piața de piese și servicii post-vânzare, deoarece oamenii vor căuta să-și păstreze vehiculele existente în stadiu de funcționare un timp mai îndelungat”, este de părere Mike Ramsey, și el vicepreședinte al Gartner.