Totodată, experții în resurse umane de la ARC Consulting estimează că anul viitor vor crește nevoile organizațiilor românești de talie mare și medie pe partea de servicii de retenție și de upskilling, pe fondul provocărilor generate de criza de talente și de concurența acerbă dintre companii pe pachetele de salarizare și beneficii.
”În contextul economic actual, neglijarea creativității în pachetele de beneficii face ca unele companii să piardă ”talente” și apoi să cheltuiască sume considerabile pentru a atrage noi profesioniști. Concurența pe piața muncii pune presiune pe pachetele salariale, dar multe companii nu explorează soluții alternative, cum ar fi oferirea de beneficii flexibile ca programe de lucru remote, programe de sănătate personalizate etc. sau nu implementează programe care să valorizeze în mod real echilibrul dintre viața personală și cea profesională a angajaților”, a declarat Elena Căprar, HR Business Partner al ARC Consulting, în comunicat.
ARC Consulting anticipează pentru 2025 că tot mai multe companii vor investi în platforme integrate de management al performanței și evaluări în timp real și vor integra inteligența artificială pentru o analiză mai eficientă a datelor HR și îmbunătățirea deciziilor.
”Și anul viitor vor fi, desigur, organizații care își vor reduce bugetele de resurse umane în mod semnificativ, fără a lua în considerare impactul negativ pe termen lung pe care pe care o astfel de decizie îl are asupra afacerilor”, a mai spus Elena Căprar.
HR Business Partner-ul ARC Consulting le recomandă liderilor din mediul de business să nu confunde complexitatea funcției de HR din companii cu administrarea de personal, să implementeze planuri de succesiune pentru rolurile cheie din organizații și să treacă la definirea clară a indicatorilor cheie de performanță (KPI) și la alinierea obiectivelor de HR cu strategia generală de business.
O eventuală diminuare a bugetelor de HR în următoarea perioadă va atrage după sine unele consecințe neplăcute, cum ar fi creșterea fluctuației de personal, pentru că angajații nemulțumiți de lipsa beneficiilor sau oportunităților de creștere profesională vor căuta alternative, generând costuri mai mari de recrutare, în special pe posturile cheie. De asemenea, performanța organizațională va avea de suferit, deoarece lipsa investițiilor în dezvoltarea competențelor poate duce la ineficiențe, productivitate redusă și la incapacitatea de a anticipa și răspunde schimbărilor din piață, a mai subliniat Elena Căprar de la ARC Consulting.
Specialista în resurse umane a adăugat că și în 2025 cele mai multe dintre companiile care își vor reduce bugetele de resurse umane trebuie să se aștepte la o eroziune accelerată a brandului de angajator deoarece riscă să-și piardă reputația de angajatori de top, ceea ce le va afecta recrutarea pe termen scurt, mediu și lung.
Portofoliul ARC Consulting include companii de top din sectoare variate, precum IT, sectorul public și servicii financiare, alături de mari jucători din industrie.