În aşteptarea tarifelor maximale, asiguraţii apelează doar la poliţa RCA pentru o lună

16 10. 2016
ocfiat10_1_38151700

„În mare parte, polițele RCA asjunse acum la scadență se încheie pentru o singură lună. Toată lumea așteaptă așteaptă tarifele maximale pe RCA care vor fi stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în speranța obținerii unui preț total mai mic. Chiar dacă acum, pentru camioane de exemplu, cea mai ieftină poliță RCA pentru o lună este de circa 25.000 de lei împărțit la 12 (n.a. – 2.083 de lei RCA pe o lună), consumatorii preferă acest tarif care ajunge mai scump decât cel pentru un an sau 6 luni”, spune Viorel Vasile, director general Safety Broker.

La ora actuală, sistemele IT ale asigurătorilor pe baza cărora brokerii de asigurări obțin tarifele comparative de la mai multe societăți de asigurări sunt în curs de adaptare, dar foarte multe dintre ele reușesc deja să ofere prețul RCA pe o lună. „Sistemele informatice sunt în curs de adaptare, chiar dacă pe baza unor norme care nu au fost emise încă de ASF. Adaptările sunt făcute însă într-un timp foarte scurt, ceea ce poate crea erori. Discuțiile generale pe baza tarifelor maximale au loc într-un termen foarte scurt, iar societățile de asigurări ar avea nevoie de un termen între o lună și trei luni pentru implementarea noilor sisteme de calcul și punerea în practică a noilor tarife”, spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Brokerilor din Asigurări (UNSICAR).

Viorel Vasile prevede că la ora actuală comisionele încasate pentru brokeri din nivelul primei de asigurare sunt cuprinse între 5% și 10%, dar că, după părerea sa, comisioanele pentru polițele RCA la camioane, taxiuri și mașinile din parcul auto al firmelor de curierat se vor alinia toate în jurul nivelului de 1%. După cum ne-au explicat surse din piața asigurărilor, la ora actuală, acest tarif este precticat de Generali Asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat modalitățile de calcul al tarifului maxim de referință al primei RCA pentru toate categoriile de autovehicule. Tarifele propriu zise pe fiecare categorie de autovehicule vor fi făcute publice până pe 19 octombrie. ASF a transpus astfel în aplicare prevederile OUG 54/2016 care solicită autorității implementarea unui model transparent de calcul al poliței. Acesta va fi compus din prima tehnică, rata cheltuielilor și o marja maximă de profit. Părerile jucătoruilor din piață sunt însă că acest tarifg va fi ceva mai ridicat decât cel anunțat pentru tiruri și camioane de circa 7.500 de lei pe an, în timpul negicierilor dintre asociațiile transportatorilor, govern și ASF.