Prețurile la cacao pe piețele globale au crescut spectaculos în acest an. În ultima săptămână, prețurile au crescut cu 13%, în ultima lună cu 42%, iar de la începutul anului până în prezent cu peste 198%. Motivul principal al acestor evoluții îl reprezintă recoltele mai slabe cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv de fenomenul El Niño. Cei mai mari producători de cacao din lume – Côte d’Ivoire, Ghana și Indonezia – s-au confruntat cu provocări cauzate de creșterea temperaturilor și de precipitațiile neregulate, care s-au intensificat în perioada ianuarie – martie a acestui an. Ca urmare, suprafața alocată culturilor de cacao s-a redus, iar randamentele plantațiilor existente au scăzut.
Scăderea preconizată a recoltelor de cacao din acest an a dus astfel la creșterea prețurilor la niveluri record. În plus, investitorii financiari au devenit activi pe piață, atrași de volatilitatea ridicată și de randamentele potențial semnificative ale investițiilor în cacao. De asemenea, cresc îngrijorările cu privire la faptul că oferta disponibilă pentru această marfă fungibilă ar putea fi insuficientă pentru a îndeplini toate contractele pe termen lung.
Seceta din Africa de Vest nu este singura provocare cu care se confruntă producătorii de cacao. Schimbările climatice îi vor obliga să mute plantațiile la altitudini mai mari pentru a obține un climat mai favorabil creșterii arborelui de cacao. Aceste măsuri vor crește costurile de producție, menținând probabil prețurile ridicate. Între timp, cererea de cacao rămâne robustă și se preconizează că se va menține la niveluri record, în ciuda eventualelor încercări de a reduce conținutul de cacao din produsele alimentare.
Creșterea semnificativă a prețurilor la cacao a atras investitorii financiari pe piața futures. În prezent, 61% dintre investitorii de pe platforma eToro care au investit în cacao dețin poziții scurte, indicând așteptările unei corecții a prețului în jos. Pe de altă parte, 39% dintre investitori anticipează încă creșteri suplimentare ale prețurilor. Această structură a investițiilor ar putea spori riscul unor fluctuații puternice ale prețurilor în cazul unor informații de piață neașteptate. Corecțiile prețurilor sunt tipice pentru piețele de mărfuri, în special atunci când prețurile ating niveluri record, iar o mare parte a participanților la piață anticipează scăderi.
Problemele de mediu nu au ocolit nici cafeaua. Însă deși prețurile cafelei sunt, de asemenea, în creștere, aceasta este mai mică decât cea de la cacao. De la începutul anului până în prezent, prețurile futures ale cafelei au crescut cu 72%, dar piața este încă îngrijorată că această creștere se va menține până în 2025. Încălzirea globală afectează producția de cafea, aducând secetă și temperaturi ridicate, care, combinate cu o dependență globală de aprovizionarea din relativ puține regiuni sau țări, sunt principalii factori din spatele celor mai performante mărfuri din acest an. În timp ce perspectivele pentru sezonul actual 2024/25 au fost mai mult sau mai puțin în conformitate cu previziunile USDA (Ministerul Agriculturii din SUA), perspectivele pentru producția din 2025/26 au fost reduse cu aproape 25%, la 34,4 milioane de saci de boabe de arabica, cu 11 milioane de saci mai puțin decât estimarea din septembrie.
În timp ce pentru comercianții de mărfuri care au anticipat această creștere a prețurilor, Moș Crăciun va aduce bunătăți în acest an, veștile de la Polul Nord arată că xde fapt consumatorii vor trebui să digere o inflație amară ascunsă in bomboanele de ciocolată de sub pom și in ceștile lor de cafea de dimineață.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.