În faţa mobilizării „junior doctors”, un statut asemănător cu cel al stagiarilor din Franţa, multe programări medicale neurgente vor fi amânate în timp ce personalul va fi mobilizat pentru urgenţe, a anunţat NHS, serviciul britanic de sănătate.
„NHS s-a pregătit bine pentru această nouă grevă, dar ştim că numărul de întâlniri reprogramate va avea un impact imens asupra îngrijirii de rutină (…), deoarece procedurile pot dura timp pentru a fi reorganizate”, a declarat un responsabil al NHS, Stephen Powis.
Noua mobilizare trebuie să înceapă miercuri la orele 07.00 (06.00 GMT) şi să dureze 72 de ore, până sâmbătă dimineaţă.
În Regatul Unit, „junior doctors” reprezintă aproximativ jumătate dintre medicii din spitale, de la tineri medici abia ieşiţi de pe băncile facultăţii până la practicieni cu mai mult de opt ani de experienţă.
În aprilie, aceşti medici au mai intrat în grevă patru zile în Anglia, ceea ce a dus la amânarea a aproape 200.000 de programări neurgente.
Sindicatul BMA care îi reprezintă afirmă că aceşti medici au pierdut 26% din remuneraţie, în termeni reali, din 2008, când a fost impusă o cură de austeritate serviciilor de sănătate.
Sindicatul cere o creştere a salariilor cu 35%, la care guvernul se opune. Într-un comunicat, ministrul sănătăţii Steve Barclay a numit „dezamăgitoare” noua grevă care „va pune în pericol siguranţa pacienţilor şi eforturile noastre de a reduce listele de aşteptare”.
În Scoţia, „junior doctors” au respins, marţi, o propunere a guvernului local – competent în probleme de sănătate – şi intenţionează să intre în grevă la jumătatea lui iulie.
NHS traversează o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei. În timp ce inflaţia slăbeşte puterea de cumpărare în Regatul Unit, au intrat în grevă atât asistentele, cât şi medicii şi personalul de pe ambulanţe.
Potrivit datelor BMA, aproximativ 7,42 milioane de persoane aşteptau tratament în Anglia în aprilie, dintre care peste 3 milioane de pacienţi aşteptând de cel puţin 18 luni.