„Au fost luate în calcul proiectele cu peste 100 de unități aflate în construcție (fără amenajările de teren pentru un viitor proiect, spre exemplu)”, spun oficialii SVN.
De altfel, malul apelor a fost mereu considerat un loc propice pentru construcția de locuințe, majoritatea lacurilor sau zonele deosebite ale râurilor (deși e mai periculos din cauza posibilelor inundații, cu care România se confruntă constant). Și nu doar în România malul apelor, inclusiv al mării sunt căutate de cumpărători și, prin extensie, de dezvoltatori.
„După cum este de așteptat, potențialii cumpărători apreciaza amplasarea unui proiect rezidențial in imediata apropiere a unui lac, aceasta fiind de regula sinonimă cu un procent ridicat de spatii verzi. De asemenea, amplasarea langa un lac poate oferi dezvoltatorului posibilitatea de a oferi servicii adiționale si facilitati suplimentare. De regula, amplasarea în imediata apropiere a unui lac poate reprezenta un factor de creștere cu pana la 15% a prețului de vanzare”, afirmă reprezentanții companiei de consultanta imobiliară SVN Romania.
Analiza ia în calcul doar proiectele rezidențiale în curs de dezvoltare cu cel puțin 100 de apartamente.
Majoritatea lacurilor din București sunt antropice, cu excepția râului Dâmboviţa şi a lacului Cișmigiu care nu poate fi utilizat ca suport pentru dezvoltări imobiliare, ci se află, din fericire, în parcul Cișmigiu și este un fost meandru al râului Dâmbovița rămas izolat ca urmare a modificării cursului cu foarte multă vreme în urmă. În perioada lui Matei Basarab (secolele XVI-XVII) era cunoscut ca Balta lui Dura neguțătorul.