În cădere după pandemie, piața de cipuri a încheiat anul trecut la 545 mld. USD. Topul câștigurilor din vânzarea de semiconductori

Pe măsură ce computerele invadează aproape toate sferele vieții, la fel au făcut și cipurile care le alimentează, crescând veniturile companiilor care se ocupă cu proiectarea lor. Anul trecut, industria semiconductorilor a încetinit, cu o scădere a veniturilor de 9%, de la 597,7 miliarde de dolari în 2022 la 544,8 miliarde de dolari. Acest declin urmează după doi ani de creștere record, subliniind natura ciclică a pieței semiconductorilor, arată cel mai recent raport al Omdia.
Lidia Neagu - Dum, 14 apr. 2024, 11:52
În cădere după pandemie, piața de cipuri a încheiat anul trecut la 545 mld. USD. Topul câștigurilor din vânzarea de semiconductori

„Perioada de creștere prelungită care a început în timpul erei COVID s-a încheiat. După o creștere a cererii de semiconductori în timpul pandemiei, care a dus la o penurie pe piață, situația s-a inversat. Cererea s-a atenuat din cauza factorilor macroeconomici, în timp ce oferta de componente de semiconductori a crescut”, comentează Cliff Leimbach, analist senior de cercetare la Omdia.

În 2023, în ciuda încetinirii generale a industriei semiconductorilor, AI a reprezentat un motor de creștere semnificativ în această industrie, companiile axate pe acest segment profitând de avantajele sale. NVIDIA a fost câștigătorul clar în acest segment, cu venituri mai mult decât duble în domeniul semiconductorilor din 2022 până la 49 de miliarde de dolari în 2023. Această realizare este subliniată de traiectoria NVIDIA, deoarece veniturile sale din semiconductori erau sub 10 miliarde de dolari înainte de pandemia din 2019. Deși este cel mai mare beneficiar al IA, este important de remarcat faptul că NVIDIA nu este singurul jucător care capitalizează pe această tendință.

Ce companie de cipuri a făcut cei mai mulți bani în 2023?

Liderul pieței și veteranul care a definit industria, Intel, deține în continuare coroana pentru cele mai mari venituri din acest sector, depășind 50 de miliarde de dolari în 2023, sau 10% din cifra de afaceri a industriei în general.

Cu toate acestea, nu totul este bine la Intel, prețul acțiunilor companiei scăzând cu peste 20% de la începutul anului până în prezent, după ce a raportat pierderi de miliarde de dolari în activitatea sa de turnătorie.

Între timp, Nvidia este foarte aproape de a depăși Intel, după ce a declarat venituri totale de 49 de miliarde de dolari pentru 2023. Aceasta reprezintă mai mult decât dublul veniturilor sale din 2022 (21 miliarde de dolari), mărindu-și cota din veniturile industriei la 9%.

„Creșterea rapidă a veniturilor din semiconductori a plasat NVIDIA pe locul doi în topul celor mai mari companii de semiconductori pe baza veniturilor în 2023, după Intel. Samsung, liderul industriei în 2022, a alunecat pe locul al treilea în 2023, deoarece veniturile lor din memorii au scăzut cu aproape jumătate față de nivelul din 2021”, adaugă Leimbach.

Ascensiunea meteorică a Nvidia a primit un mare succes din partea investitorilor. A devenit o companie de un trilion de dolari anul trecut și a doborât recordul de câștig într-o singură zi pentru capitalizarea bursieră în acest an.

Alți producători de cipuri nu au avut același succes. Dintre primele 20 de companii de semiconductori în funcție de venituri, 12 nu și-au egalat veniturile din 2022, inclusiv nume mari precum Intel, Samsung și AMD. Recesiunea a afectat în mod deosebit marii producători de memorii, care se numără în mod tradițional printre primele companii de semiconductori în funcție de venituri. Anterior, în perioada 2017-2021, Samsung Electronics, SK Hynix și Micron Technology s-au clasat toate în primele cinci companii în funcție de venituri. Cu toate acestea, pe fondul condițiilor dificile de pe piața memoriilor, Samsung Electronics este acum pe locul al treilea, SK Hynix este pe locul al șaselea, iar Micron Technology este pe locul al doisprezecelea în 2023.

Toate aceste companii aparțin aceleiași industrii, dar nu se adresează aceleiași nișe. Există patru tipuri majore de cipuri, în funcție de funcționalitatea lor: microprocesoare, cipuri de memorie, cipuri standard și sisteme complexe pe un cip.

Afacerea principală a Nvidia a fost cândva GPU pentru computere (unități de procesare grafică), dar în ultimii ani aceasta s-a reorientat drastic către microprocesoare pentru analiză și inteligență artificială.

Aceste cipuri specializate par să fie locul unde se înregistrează cea mai mare parte a creșterii în cadrul sectorului. De exemplu, companiile care activează în mare parte în segmentul de memorie – Samsung, SK Hynix și Micron Technology –au înregistrat venituri maxime la mijlocul anilor 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, că PNL a pierdut politic, fiindcă a făcut o coaliţie cu PSD....
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță ...
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...