Iată anunțul FP transmis Bursei:
“1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga participatie detinuta de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate in 13 decembrie 2022
Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), in continuarea anuntului de lansare publicat in data de 13 decembrie 2022, anunta acordul de a vinde un numar de 1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga detinere a Fondului Proprietatea la OMV Petrom S.A. („Petrom”), urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat („Tranzactia”).
Pretul de vanzare al actiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/actiune. Veniturile brute rezultate din Tranzactie se ridica la 764.139.122,18 RON si vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevazut in Declaratia de politica investitionala a Fondului, prin finantarea programului de rascumparare, astfel cum a fost aprobat de actionarii Fondului, si / sau plata potentialelor dividende catre actionarii Fondului, in absenta unor conditii sau circumstante exceptionale de piata si sub rezerva oricaror restrictii impuse de reglementarile legale sau fiscale din Romania si a aprobarii actionarilor.
Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
Sub rezerva decontarii Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.
Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au actionat in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC au actionat in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei”
Discount de 7%
Ieri, la momentul în care FP făcea anunțul intenției de vânzare, prin plasament privat, a înregului pachet, cotația titlului Petrom era la 0,46 lei/acțiune. Cum FP a vândut acțiunile la prețul de 0,43 lei, înseamnă că a vîndut cu un discount de aproape 7%, o practică relativ obișnuită la astfel de tranzacții. Nu știm cine a cumpărat, dar potrivit Ziarului Financiar, ar putea fi vorba despre fonduri de pensii private obligatorii.
FP deținea aproape 3% din acțiunile Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, care are 51%. Statul român deține circa 20,7 %,
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare la nouă luni.