În fiecare contract de credit exista un articol care defineşte cum se pot denunţa contractele de împrumut, unilateral sau cu acordul părţilor şi ce fel de penalităţi se stabilesc în aceste cazuri. La capitolul şi altele este trecut cazul de „forţă majoră”. Chiar dacă în legea care defineşte ce se întâmplă şi cum se stabilesc condiţiile în caz de forţă majoră nu este trecut nici un aspect despre contractele de credit, instituţiile de credit au avut grijă să treacă acest lucru în contractul individual încheiat cu fiecare debitor.
Astfel, „în caz de forţă majoră, părţile sunt exonerate de răspundere. Cazul de forţă majoră este orice eveniment imprevizibile, inevitabil şi independent de voiţa uneia dintre părţi, care o împiedică în mod absolut să îşi îndeplinească total sau parţial obligaţiunile contractuale (calamităţi naturale, război, indisponibilitatea reţelelor de comunicaţii, întreruperi ale sistemului informatic)”, arată unul dintre contractele de credit consultate de Economica.net.
Practic, în oricare dintre cele patru situaţii descrise mai sus, contractul de credit se suspendă, iar debitorul nu trebuie (pentru că de obicei nu mai poate) să îşi achite ratele. Totuşi, banca stabileşte şi nişte condiţii necesare ca actul de neplată să fie valabil.
Astfel, „partea afectată are obligaţia să comunice celeilalte părţi producerea cazului de forţă majoră în maxim 24 de ore de la data constatării apariţiei evenimentului, prin telefon, urmând ca în 15 zile calendaristice să prezinte un certificat emis de autorităţile competente în acest sens”, arată documentul citat.
Decio, în caz de mobilizare a cetăţenilor, în conformitate cu prevederile Constituţiei, se impune un moratoriu forţat în relaţia dintre bănci şi debitorii lor. Noua lege pe care vrea să o dea Guvernul, în care sunt definite condiţiile stării de criză, care în mod normal precede starea de forţă majoră, este o lege care stabileşte măsuri de prevenţie şi de pregătire a populaţiei şi a agenţilor economici. Ea defineşte o nouă situaţie în încercarea de a preveni situaţia de forţă majoră.