În ce a ţinut BNR rezerva valutară

BNR a ţinut mai mulţi bani din rezervă în dolari americani şi a redus uşor expunerea pe agenţiile guvernamentale. BNR administra la sfârşitul anului trecut rezerve valutare de 32,5 miliarde de euro. Sumele imense aflate în administrare au adus băncii naţionale doar 24 de milioane de euro.
Mihai Banita - mar, 01 iul. 2014, 21:07
În ce a ţinut BNR rezerva valutară

Rezerva valutară a crescut anul trecut cu 1,3 miliarde de euro, la 32,5 miliarde de euro, chiar dacă BNR a plătit 4,9 miliarde de euro din împrumutul către FMI şi activitatea de creditare în valută a continuat să scadă, cu efecte asupra rezervelor minime obligatorii ale băncilor, ce intră în rezerva BNR. Asta arată că BNR a cumpărat valută din piaţă şi a vândut lei, pentru a menţine cursul depreciat faţă de tendinţa pieţei.

Din plasarea rezervei, BNR nu a reuşit să obţină decât un randament de 0,07%, pe fondul reducerii dobânzilor la nivel internaţional. Asta înseamnă 24 milioane euro – mai puţin de jumătate din veniturile din 2012 (57 milioane euro) şi fără niciun termen de comparaţie cu vârful atins în 2008 (1,45 miliarde euro). BNR plasează banii în general în active lichide şi obligatoriu cu rating maxim.

Chiar dacă din 32,5 miliarde de euro BNR nu a obţinut decât 24 de milioane de euro într-un an, Banca centrală se laudă în raport cu o performanţă peste indicele Merryll Lynch.

„Ca rezultat al unui management activ, portofoliile gestionate de BNR au înregistrat performanţe superioare în raport cu portofoliile de referinţă, în pofida climatului investiţional nefavorabil. Astfel, rentabilitatea portofoliilor denominate în euro şi a celor în dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,03 la sută, respectiv 0,18 la sută, în timp ce portofoliile de referinţă (indicii Bank of America Merrill Lynch, formaţi din titluri de stat purtătoare de cupon, cu maturităţi reziduale de până la un an) au înregistrat o rentabilitate de 0,01 la sută pentru euro şi de 0,16 la sută pentru dolarul SUA. Portofoliul denominat în lire sterline a consemnat, de asemenea, o performanţă relativă pozitivă”, se arată în raportul BNR.

BNR şi-a impus singură o limită a deţinerilor de active în euro de 55-85% şi de 10-35% pentru dolari. Anul trecut BNR a profitat doar parţial de randamentele mai mari oferite pentru activele în dolari faţă de cele în euro, şi a crescut expunerea pe moneda SUA de la 18,7% la 25,4%, în timp ce expunerea pe euro a scăzut de la 72,7% la 65,8%. Ponderea activelor în alte valute s-a menţinut aproximativ constantă la 8,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...