Afacerile româneşti în care străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro

Companiile înregistrate în Olanda, Austria şi Germania au cei mai mulţi bani în afacerile din România, dar mare parte investiţiile directe venite, formal, din Olanda, de pildă, nu sunt tocmai olandeze. Străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro plasaţi direct în România (cu excepţia Bursei), de şase ori mai mult decât în urmă cu 10 ani, potrivit unui studiu al analiştilor casei de brokeraj BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - Dum, 09 nov. 2014, 22:01
Afacerile româneşti în care străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro

Investiţiile străine directe (ISD)  în industria prelucrătoare românească reprezentau peste 18,6 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, adică 31% din totalul de 60 de miliarde. În urmă cu 10 ani, aceeaşi industrie conta pentru puţin peste 4,9 miliarde de euro dintr-un total de aproape 10, potrivit unui studiu al analiştilor casei de brokeraj BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Companiile înregistrate în Olanda sunt cei mai mari investitori direcţi în România. Sunt uşor de identificat KaiMunaiGaz N.V. prin care compania ominimă kazahă a cumpărat acum şapte ani The Rompetrol Group N.V, ca şi Lukoil Europe Holdings şi Lukoil Benelux BV, care au rafinăria Petrotel  şi, respectiv,  reţeaua de distribuţie a carburanţilor din România.

Altfel spus, capitalurile investite de companiile olandeze de mai sus nu sunt şi olandeze la origine. Olanda contează pentru 24% din totalul investiţiilor străine directe. Urmează Austria cu 19%

Nu constituie un mare mister nici plasamentele austriece în România: OMV Petrom, băncile (BCR, Raifeisen, Volksbank şi, strict tehnic, UniCredit) şi asigurătorii din grupul Vienna Insurance Group. Studiul citat plasează pe locul trei industria extractivă, cu 10% din totalul investiţiilor directe. Desigur, aici domină OMV Petrom.

În fine, din Germania, al treia ţară în topul celor care au cei mai mari investitori direcţi în România, vine în primul rând E.On, care contează cel mai mult în distribuţia de gaze şi electricitate. Industria energetică acoperă 11% din totalul investiţiilor directe, iar Germania contează tot pentru 11% în top.

În total, ramurile legate de energie acoperă 48%, iar intermedierile financiare & asigurările – 14%.

Mai departe, comerţul, dominat de hipermarketuri pe partea de retail, acoperă 11% din cele 60 de miliarde de euro. Germania şi Franţa sunt campioanele prin Carrefour şi Lidl & Schwarz. În joc sunt şi Delhaize (Mega Image).

În top mai sunt Franţa cu 8% şi Italia cu 5%, aceassta din urmă luând locul Greciei, care avea 3% din 53 de miliarde în 2010.

Investiţiile străine directe (ISD) în industria prelucrătoare au crescut de trei ori între 2003 şi 2008, până la 15,2 miliarde de euro, dar aceştia nu sunt neapărat bani cheltuiţi în această perioadă, potrivit definiţiei de mai jos. Până anul trecut s-au mai adăugat peste trei miliarde de euro.

O progresie similară o au ISD din industria energetică. În vreme ce intermedierile financiare au avut o evoluţie care exprimă înstabilitatea domeniului: de la 7,6 şi 10 miliarde în 2006 şi 2007, la 3,2 miliarde în 2008 şi 2009, din nou la peste 10 mld. euro în 2010, 2011 şi 2012 şi mai jos cu două miliarde anul trecut.

Ce sunt investiţiile străine directe (ISD)

Potrivit analiştilor de la BT Securities, investiţiile străine directe reprezintă suma următoarelor: capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident, care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente; – creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea în care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

De asemenea, sunt considerate investiţii străine directe, capitalurile din companiile rezidente asupra cărora investitorul nerezident exercită o influenţă semnificativă pe cale indirectă şi anume: capitalurile proprii ale asociatelor şi filialelor rezidente ale întreprinderii rezidente în care investitorul nerezident deţine cel puţin 10% din capitalul social subscris.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...