Afacerile româneşti în care străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro

Companiile înregistrate în Olanda, Austria şi Germania au cei mai mulţi bani în afacerile din România, dar mare parte investiţiile directe venite, formal, din Olanda, de pildă, nu sunt tocmai olandeze. Străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro plasaţi direct în România (cu excepţia Bursei), de şase ori mai mult decât în urmă cu 10 ani, potrivit unui studiu al analiştilor casei de brokeraj BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - Dum, 09 nov. 2014, 22:01
Afacerile româneşti în care străinii au investiţii directe de 60 de miliarde de euro

Investiţiile străine directe (ISD)  în industria prelucrătoare românească reprezentau peste 18,6 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, adică 31% din totalul de 60 de miliarde. În urmă cu 10 ani, aceeaşi industrie conta pentru puţin peste 4,9 miliarde de euro dintr-un total de aproape 10, potrivit unui studiu al analiştilor casei de brokeraj BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Companiile înregistrate în Olanda sunt cei mai mari investitori direcţi în România. Sunt uşor de identificat KaiMunaiGaz N.V. prin care compania ominimă kazahă a cumpărat acum şapte ani The Rompetrol Group N.V, ca şi Lukoil Europe Holdings şi Lukoil Benelux BV, care au rafinăria Petrotel  şi, respectiv,  reţeaua de distribuţie a carburanţilor din România.

Altfel spus, capitalurile investite de companiile olandeze de mai sus nu sunt şi olandeze la origine. Olanda contează pentru 24% din totalul investiţiilor străine directe. Urmează Austria cu 19%

Nu constituie un mare mister nici plasamentele austriece în România: OMV Petrom, băncile (BCR, Raifeisen, Volksbank şi, strict tehnic, UniCredit) şi asigurătorii din grupul Vienna Insurance Group. Studiul citat plasează pe locul trei industria extractivă, cu 10% din totalul investiţiilor directe. Desigur, aici domină OMV Petrom.

În fine, din Germania, al treia ţară în topul celor care au cei mai mari investitori direcţi în România, vine în primul rând E.On, care contează cel mai mult în distribuţia de gaze şi electricitate. Industria energetică acoperă 11% din totalul investiţiilor directe, iar Germania contează tot pentru 11% în top.

În total, ramurile legate de energie acoperă 48%, iar intermedierile financiare & asigurările – 14%.

Mai departe, comerţul, dominat de hipermarketuri pe partea de retail, acoperă 11% din cele 60 de miliarde de euro. Germania şi Franţa sunt campioanele prin Carrefour şi Lidl & Schwarz. În joc sunt şi Delhaize (Mega Image).

În top mai sunt Franţa cu 8% şi Italia cu 5%, aceassta din urmă luând locul Greciei, care avea 3% din 53 de miliarde în 2010.

Investiţiile străine directe (ISD) în industria prelucrătoare au crescut de trei ori între 2003 şi 2008, până la 15,2 miliarde de euro, dar aceştia nu sunt neapărat bani cheltuiţi în această perioadă, potrivit definiţiei de mai jos. Până anul trecut s-au mai adăugat peste trei miliarde de euro.

O progresie similară o au ISD din industria energetică. În vreme ce intermedierile financiare au avut o evoluţie care exprimă înstabilitatea domeniului: de la 7,6 şi 10 miliarde în 2006 şi 2007, la 3,2 miliarde în 2008 şi 2009, din nou la peste 10 mld. euro în 2010, 2011 şi 2012 şi mai jos cu două miliarde anul trecut.

Ce sunt investiţiile străine directe (ISD)

Potrivit analiştilor de la BT Securities, investiţiile străine directe reprezintă suma următoarelor: capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident, care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente; – creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea în care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

De asemenea, sunt considerate investiţii străine directe, capitalurile din companiile rezidente asupra cărora investitorul nerezident exercită o influenţă semnificativă pe cale indirectă şi anume: capitalurile proprii ale asociatelor şi filialelor rezidente ale întreprinderii rezidente în care investitorul nerezident deţine cel puţin 10% din capitalul social subscris.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...