Marţi, cancelarul german declara, referindu-se la introducerea de eurobonduri: Nu vor putea fi introduse „atât timp cât trăiesc eu”.
Însă, surse citate de publicaţia Der Spiegel susţin că declaraţiile cancelarului au fost scoase din context, fiind interpretate greşit.
Conform surselor guvernamentale germane, Merkel se referea de fapt la „complexitatea reformelor necesare la nivel european” pentru introducerea eurobondurilor şi mutualizarea datoriilor. În acest context, reformele necesare nu ar fi posibile, ar fi sugerat Merkel, decât pe termen foarte lung, cu mult după expirarea mandatelor actualei generaţii de lideri europeni.
Totuşi, notează Der Spiegel, atitudinea lui Merkel pare să fi devenit „mai reticentă” şi „mai urgentă”, în contextul cererilor din ce în ce mai insistente formulate de state din sudul Europei în sensul mutualizării datoriilor la nivelul zonei euro.
Merkel a refuzat în mai multe rânduri crearea instrumentului de mutualizare a datoriilor statelor suverane europene. Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a fost nevoit să recunoască recent că un asemenea sistem ar necesita „o mai mare integrare politică (…), lucru care va dura mulţi ani”.