„Consiliul Comisiei de Supreveghere a Asigurărilor (CSA) ia în calcul modificarea legislaţiei secundare, astfel încât toate societăţile de asigurare vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care le exced pe cele acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Potrivit Comisiei, modificarea legislaţiei secundare va reprezenta un element esenţial de sprijin pentru creşterea numărului poliţelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
CSA are în vedere şi modificarea normelor puse în aplicare prin Ordinul 5/2009, în sensul de a majora comisionul plătit de PAID societăţilor care încheie poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţe, de la 10% până la 20% din valoarea primei de asigurare.
„Societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe în numele PAID, care sunt şi acţionari ai Pool-ului, şi-au asumat prin această calitate şi obiectivul principal stabilit de legislaţia în vigoare, respectiv cuprinderea în asigurarea obligatorie a fondului locativ din România. Cifrele centralizate de CSA arată că la sfârşitul lunii martie din acest an cele mai multe locuinţe din România erau asigurate printr-o poliţă facultativă, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternică tendinţă de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor implusiona acţionarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliţei de asigurare obligatorie pentru locuinţe”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Reprezentanţii CSA s-au întâlnit, miercuri, cu acţionarii PAID, anunţând aprobarea Aureliei Cristea în funcţia de director general şi a lui Radu Mircea Popescu în funcţia de director general adjunct.
În cadrul acestei întâlniri, Cristea a prezentat Consiliului CSA şi acţionarilor PAID strategia, respectiv viziunea, misiunea şi obiectivele generale pe termen scurt şi mediu.
Noua conducere a Pool-ului a prezentat şi măsurile pe care PAID le are în vedere cu privire la contracararea practicilor existente în piaţă, respectiv vânzarea de poliţe de asigurare facultativă pentru locuinţe la tarife mai mici decât poliţa PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.
Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.
În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010.
PAID gestionează 423.907 de poliţe, conform datelor de la 30 iunie, în scădere cu peste 150.000 de contracte faţă de finele anului 2011.