În ce îşi ţin banii cei mai mari investitori ai ţării
Prezenţa unei anumite acţiuni în topul portofoliilor celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) este o confirmare indirectă a importanţei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
SIF-urile îşi propun să caute acţiunile care sunt lichide (uşor de vândut şi de găsit), care dau dividende mari (pentru că lor însele acţionarii le cer dividende mari) şi care au perspective cât mai sigure cu putinţă de creştere în valoare. Acestea vor fi în topul portofoliilor lor, cu anumite excepţii, caracteristice fiecărei SIF şi la care vom reveni.
În ciuda vânzărilor, toate cele 5 SIF-uri au păstrat suficiente acţiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), pentru ca aceasta să deţină supremaţia absolută în topul celor mai valoroase deţineri din portofoliile SIF-urilor.
Pachetele cu acţiuni BRD valorau 959 milioane de lei, la 30 iunie, potrivit rapoartelor pe primul semestru trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Statistica pare contradictorie faţă de declaraţiile managerilor, căre spuneau că vor reduce expunerea pe acţiunile bancare, şi vor diversifica portofoliile.
Erste Bank (EBS) este a doua cea mai mare deţinere a SIF-urilor, cu 867 milioane de lei, în urma celebrului schimb cu acţiuni BCR, prin care a scăpat banca austriacă de obligaţia de a mai lista cea mai mare bancă românească la cota Bursei din Bucureşti.
BCR mai este doar în portofoliul SIF Oltenia (SIF5), ponderea de 6,3% deţinută în capitalul băncii având o valoare de peste 450 de milioane de lei şi acoperind peste 31% din portofoliul (activul net) al SIF Oltenia (SIF5).
Pachetele de acţiuni la OMV Petrom (SNP) valorează 438 milioane de lei, toate cele 5 SIF-uri fiind, de asemenea, acţionarele companiei care înregistrează, de doi ani, cele mai mari profituri din istoria corporatistă a României.
Pe locul 5 este Banca Transilvania (TLV), pachetele cu acţiunile acesteia valorând 289 de milioane de lei. Toate SIF-urile sunt prezente, cea mai mică participare este cea a SIF Muntenia (SIF4), de doar 4 milioane de lei.
Numai participaţiile SIF-urilor la Fondul Proprietatea (FP, 213 mil.lei), Biofarm Bucureşti (BIO, 173 mil. lei) şi Aro Palace Braşov (109 mil. lei) mai depăşesc pragul 100 de milioane de lei, potrivit raportărilor pe primul semestru al anului (v. Tabelul 1).
Toate cele 5 SIF-uri au pachete semnificative de acţiuni FP, dar numai două, SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat Crişana (SIF1) la Biofarm.
SIF-urile au plănuit, la un moment dat, să cumpere de la stat, prin Biofarm, compania ieşeană Antibiotice (ATB). De aceea, în virtutea solidarităţii, şi celelalte SIF-uri au cumpărat acţiuni BIO, SIF Transilvania (SIF3), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au deţineri simbolice la BIO.
Antibiotice Iaşi (ATB) este ea însăşi în portofolul a 3 SIF-uri. Performanţele din ultima vreme ale companiei, care a pătruns pe piaţa foarte pretenţioasă a SUA, au fost convingătoare.
SIF-urile constituie unul din grupurile care se află la controlul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înseşi, cu peste 20 % din acţiunile acesteia.
Managerii SIF-urilor se încăpăţânează să creadă în perspectivele BVB de dezvoltare. Doar SIF Banat Crişana (SIF1) nu s-a grăbit să acumuleze ponderea maximă de acţiuni BVB permisă de lege (5%).
Acţiunile considerate defensive, rezistente la criză, ale Transelectrica (TEL) sunt în portofoliile tuturor SIF-urilor, cu excepţia SIF Transilvania (SIF3). la fel şi acţiunile Transgaz (TGN) sunt în portofoliile a două SIF-uri.
În topul deţinerilor SIF-urile găsim şi acţiuni mai puţin cunoscute, care au fost, în marea lor majoritate alocate de la înfiinţare, pe criterii geografice, încă din procesul de privatizare din anii ’90. Administratorii SIF-urilor au pariat pe unele dintre ele şi le-au finanţat dezvoltarea.
Pe unele le-au adus în prim planul bursei, pe piaţa oprincipală a acesteia, ca în cazul Calipso Oradea (CAOR) a SIF Banat Crişana, care are un hotel într-una reţeaua Double Tree Hilton.
Altele ca ARO Palace Braşov, cunoscutul hotel gazdă a oaspeţilor Festivalului Cerbul de Aur sau Transilvania Leasing (din portofoliul SIF Transilvania) urmează, de asemeni, să fie aduse la bursă.
Altele, precum Romaero Bucureşti, fosta producătoare a avianelor Rombac, de inspriraţie Rolls Royce, sau Semrom Oltenia sunt încă numai speranţe.
Deţineri ca acelea la Eximbank, la care SIF Oltenia nu s-a mulţumit cu o deţinere simbolică, sunt semne ale bunei colaborări ale şefilor SIF-ului cu conducătorii României.
La rândul său, investiţia SIF Muntenia în Fondul de Garantare a Creditelor din România, prima iniţiativă de acest fel din România, rămasă din păcate în obscuritate, este semnul unei bune colaborări cu iniţiativa privată.
Pentru a avea complet tabloul celor mai importante deţineri de acţiuni ale celor mai mari investitori instituţionali din România, ar mai trebui scanat şi portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Puţine acţiuni deţinute de FP sunt, însă, disponibile pe piaţă pentru toată lumea, în afară, însă de pachetul de la OMV Petrom (SNP), care acoperă 20% din portofoliul FP, de peste 15 miliarde de lei.
De asemena, fondurile de pensii private au peste 1,2 miliarde de lei plasate în acţiuni, adică 10/ % din activele lor nete. Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) aveau investiţii în acţiuni de 1,06 mld. lei, la finalul anului trecut, reprezentând puţin peste 10% din activele nete. Din acestea, 803 milioane de lei erau investite în acţiuni româneşti listate pe bursa de la Bucureşti.