În ce îşi ţin banii fondurile de pensii din România

Cele 18 fonduri de pensii româneşti deţin aproape 10% din titlurile de stat emise de Guvernul României. La 15,7 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) se ridică activele totale ale fondurilor de investiţii care vor asigura pensiile private a peste 6,5 milioane de români.  
Adrian N. Ionescu - lun, 14 apr. 2014, 21:06
În ce îşi ţin banii fondurile de pensii din România

Cele 10 fonduri de pensii obligatorii şi cele opt fonduri de pensii facultative administrate privat deţin 9,6 din titlurile de stat ale Romaniei şi sunt, după bănci, „cei mai mari deţinători de datorie publică” a Guvernului, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)

Fondurile de pensii mai au plasamente de aproape 14% din totalul activelor (peste 2,16 miliarde de lei şi 480 milioane de euro) în circa 70 de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind cei mai mari investitori instituţionali locali.

Fondul de pensii cel mai activ la Bursă, cel administrat de ING, are plasamente în acţiunile a 56 companii, din care 28 sunt româneşti, iar restul la bănci, companii petroliere, energetice şi farmaceutice din Polonia, Cehia şi Ungaria. Dintre companiile româneşti se remarcă Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), care acoperă 1,86%, 1,45%, respectiv 1,3% din activele fondului, de 4,5 miliarde de lei.

FP, TLV şi SNP sunt singurele acţiuni ale fondului cu ponderi de peste 1%. În top 10 mai sunt pachetele de acţiuni la BRD, Trasngaz şi SIF Oltenia.  

La BVB, fondul ING mai are participaţii, în oridnea ponderii în active, la: Transelectrica, Zentiva, Ropharma, Banca Comercială Carpatica, SIF Muntenia, SIF Moldova, Antibiotice, Vrancart Adjud, BVB însăşi, SIF Banat Crişana, Oil Terminal, Teraplast Bistriţa, Romcarbon Buzau, Alumil Rom Industry, SIF Transilvania, Turism Hoteluri Marea Neagră, Altur Slatina şi Mecanica Ceahlău.

Fondurile de pensii asigură mai mult de 10% din lichiditatea medie a Bursei, în medie de numai opt milioane de euro pe zi, din păcate. Specificul de investitor conservator al fondurilor de pensii, care îşi asumă riscuri mici, le împiedică să fie zilnic în piaţă, cu operaţiuni speculative.

Din activele nete de 13,84 miliarde de lei ale fondurilor de pensii obligatorii, 2,66 miliarde reprezintă câştig net rezultat din investiţii, iar restul reprezintă contribuţiile  brute ale participanţilor.

Pentru fondurile de pensii obligatorii contribuţiile sunt prelevate din CAS -ul plătit de angajator şi virate automat şi obligatoriu.  La fondurile facultative, contribuţia este voluntară şi este deductibilă fiscal în anumite limite.

Randamentul mediu al fondurilor de pensii obligatorii de la lansarea din 2008 este de 11,1%, iar la fondurile de pensii facultative de 8%.

Reglementările privind investiţiile fondurilor de pensii sunt foarte stricte.  Minim 50% din active trebuie să fie instrumente cu grad redus de risc (obligaţiuni, instrumente bancare) şi există plafoane maxime pe clase de active şi coeficienţi de risc. Limita maximă de investiţii în acţiuni pentru un fond de risc mediu este de 25%

Pentru obligaţiuni corporastiste cerinţe de rating sunt severe, potrivit APAPR.

Citeşte şi

Profituri de până la 85 % la fondurile de pensii private obligatorii, de la lansare încoace

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...