În ce să economisim în 2013: lei sau euro?
2012 a fost slab pentru leu, care a avut cea mai proastă performanţă dintre toate monedele din regiune. Chiar şi aşa, leul a pierdut mai puţin de 3% faţă de nivelul de la începutul anului 2012, chiar dacă a avut o perioadă când a atins un record negativ faţă de euro.
Dobânzile la depozitele în lei la termen de 6 luni variază între 4,4% şi 6,9% pe an. La euro, băncile nu plătesc mai mult de 4,7%, şi dobânzile pleacă de la 2,4% pe an.
În afară de situaţia în care cineva ar avea de ales între cea mai proastă dobândă la lei şi cea mai bună la euro, bonificaţiile pentru economiile în lei sunt mai mari, chiar dacă multe dintre ele practică o dobândă sub cea la care se refinanţează la Banca Naţională (5,25%).
Dobânda nominală nu arată, însă, cât de mulţi bani câştigăm din economisire în mod real, dacă există un câştig. Pentru asta trebuie să luăm în calcul şi erodarea valorii banilor prin inflaţie. Statisticile oficiale arată că rata anuală a inflaţiei a fost de 4,56% în noiembrie.
Aşa că, este nevoie de cel puţin o dobândă de 5,43% (dacă se adaugă impozitul de 16%) doar pentru a ne proteja economiile de inflaţie.
Cei care trăiesc în România şi economisesc în euro vor fi şi ei afectaţi de aceeaşi rată a inflaţiei (deşi rata inflaţiei în zona euro este mai mică) – însă avantajele şi dezavantajele apar din diferenţa de curs valutar.
Astfel, o monedă care suferă de o diluare mai mare decât alta, tinde să se deprecieze pe termen lung. Tendinţa poate fi influenţată o anumită perioadă de fluxurile de capital puternice, intervenţiile statului sau anumite mişcări politice care modifică apetitul pentru risc al investitorilor.
Deşi cursul valutar nu poate fi anticipat exact, calculele macroeconomice, calendarul politic şi schimbările fiscale preconizate pot da o idee despre felul în care se va mişca leul în perioada următoare. Analiştii economici şi dealerii fac prognoze pe termen de până la un an, care pot fi utilizate atunci când luăm o decizie de a face un depozit la termen.
Băncile au, în acest moment, o prognoză de curs de 4,4 – 4,75 lei/euro pentru 2013.
La cât trebuie să ajungă leul pentru ca depozitul în euro să renteze
La un depozit pe 6 luni de 1.000 de euro echivalent în lei la cursul BNR din 31 decembrie 2012 (4.428,7 lei), dobânda netă obţinută variază între 127 de lei şi 78 de lei, în funcţie de bancă.
Depozitul de 1.000 de euro, în euro, aduce în 6 luni o dobândă de maximum 19 euro şi minimum 6 euro, în funcţie de bancă, adică 84 de lei, respectiv 26 de lei. Ambele exemple sunt prezentate prin scăderea impozitului de 16% către stat, dar fără eventualele comisioane de cont curent sau retragere la scadenţă.
Astfel, se observă lesne că economia în lei aduce mai mulţi bani decât cea în euro la un curs constant. Însă, pentru ca cea mai bună ofertă în euro să o egaleze pe cea mai bună în lei, este nevoie ca leul să se deprecieze la 4,47 unităţi pentru un euro în şase luni sau cu doar aproximativ 1%. Vorbim în acest caz de suma totală rezultată din depozit, pentru că aprecierea/deprecierea euro în faţa leului afectează întreaga sumă economisită – în cazul nostru, 1000 de euro + dobânda netă plătită.
Datele BNR privind dobânzile medii arată că la euro băncile plătesc 3,42% pentru depozitele la termen de până la un an, în timp ce la lei dobânda medie este de 5,63%. Aplicate la exemplul de mai sus, cele două depozite aduc 14 euro (63 de lei), respectiv 114 lei în 6 luni – sumă netă. Euro ar trebui să ajungă la 4,48 de lei pentru ca oferta în euro să genereze, în total, aceeaşi sumă echivalentă în lei ca în cazul ofertei în moneda naţională.
Foarte important este şi scopul pentru care faceţi depozitul. Dacă economiile sunt făcute pentru achiziţia unei locuinţe sau a avansului pentru aceasta la un credit în euro, ori pentru achiziţia unui autoturism, atunci depozitul în euro se potriveşte foarte bine.
Luaţi în calcul pierderile la conversia valutară
Când faceţi economii în euro trebuie să luaţi în calcul modul prin care ajungeţi să faceţi conversia valutară. Dacă aveţi venituri în euro, atunci suma depusă într-un depozit în euro nu mai trebuie schimbată. Dacă trebuie, însă, să schimbaţi banii din lei în euro, luaţi în calcul faptul că veţi pierde de două ori când faceţi schimbul valutar. Prima dată când veţi cumpăra euro, aceştia vor fi mai scumpi faţă de cursul BNR, iar apoi, când îi veţi vinde contra lei, băncile/casele de schimb valutar vor plăti mai puţin. Aşa că este foarte important să găsiţi cea mai bună ofertă de schimb valutar.
Indiferent de metoda aleasă pentru economisire, alegeţi cu atenţie din ofertele băncilor, altfel s-ar putea să vă treziţi că aţi luat mai puţini bani decât aţi depus.