Indiferent de bugetul de care dispui, metodele de investiție pe care le ai la dispoziție sunt, per ansamblu, cam aceleași. Imobiliarele reprezintă, în general vorbind, una dintre cele mai atractive variante din acest punct de vedere, dat fiind faptul că răspund unor nevoi umane de bază și își mențin integritatea – și valoarea! – în timp.
Cea mai populară variantă de investiție imobiliară în rândul românilor este aceea de a achiziționa o locuință în scopul închirierii pe termen mediu și lung. În cea mai mare parte, această strategie a luat locul achizițiilor speculative din perioada de boom a pieței autohtone, în care cumpărătorii în scop investițional mizau pe revânzarea rapidă, în profit. În general vorbind, cele mai atractive piețe pentru o achiziție în scopul închirierii sunt, în mod firesc, marile orașe – acolo unde cererea pentru locuințe de închiriat este cea mai crescută, datorită influxului de studenți. Dacă te întrebi „În ce să investesc 20.000 de euro?”, trebuie să știi că în aceste orașe te poți uita, în esență, doar la garsoniere – în blocuri vechi, dar chiar și noi. Vestea bună este că apartamentele monocamerale oferă, în general, cel mai bun randament, adică raport între prețul de achiziție și veniturile ulterioare din chirii.
Un alt gen de active imobiliare cu potențial investițional sunt terenurile. Bineînțeles că loturile pretabile pentru construcții nu pot fi achiziționate, în genere, în scopul închirierii, astfel că varianta pe care mizează cel mai adesea micii investitori rămâne cumpărarea în scopul revânzării în profit. Luând în calcul un buget de investiție de 20.000 de euro, rezultă că pentru a putea achiziționa o parcelă de 500 de metri pătrați ar trebui să găsești un preț de 40 de euro pe metru pătrat. Asta înseamnă că va trebui să te depărtezi destul de mult de marile orașe – fapt pe care îl poți compensa prin alegerea unui amplasament cât mai aproape de natură.
În identificarea celei mai bune variante de investiție contează mult bugetul pe care îl ai la dispoziție
Dacă ești genul mai precaut și nu te simți pregătit să pariezi totul pe un singur „cal”, te vei bucura să afli că destui consultanți din domeniul financiar recomandă strategia divizării capitalului. Un sfat ar fi, așadar, ca în locul unei investiții imobiliare (de regulă de mai mare amploare), să optezi pentru un mix între diferite alte soluții de plasament. De menționat aici ar fi depozitele bancare, care reprezintă cea mai sigură variantă din acest punct de vedere, deși, totodată, și mai puțin profitabilă. Acesteia i s-ar adăuga și titlurile de stat, precum și achizițiile de acțiuni la bursă (care prezintă șanse mai mari de câștig, dar „la pachet” cu un grad mai mare de risc). După cum poți observa, răspunsul la întrebarea „În ce să investesc 20.000 de euro?” – în 2020 sau 2021 – nu este unul unilateral, ci depinde de preferințele și alegerile personale.
Sursă foto: Dreamstime.com