În ce și-a plasat antreprenorul Ferenc Korponay o parte din avere. Mizează pe o triplare a investiției în 5-7 ani cu riscuri moderate

06 08. 2024
Aurel Podariu, Senior Investment Manager Agista

Antreprenorul Ferenc Korponay, care a creat, dezvoltat și vândut în două faze, în 2015 și apoi în 2019, afacerea din domeniul medicamentelor veterinare și hranei pentru animale Maravet către gigantul american Henry Schein (NASDAQ:HSIC), o companie Fortune 500, și-a continuat pasiunea pentru antreprenoriat plasând aproximativ 10-12 milioane de euro în diverse fonduri de investiții. Din această sumă, antreprenorul a investit aproximativ 3 milioane de euro în fondul de growth Agista, care susține creșterea accelerată a companiilor locale, a declarat pentru Economica omul de afaceri.

“Am investit în mai multe fonduri din grupul Impetum: Roca Investments, o companie de private equity creată pentru consolidarea și scalarea IMM-urilor românești, Roca X, un venture capital destinat startup-urilor disruptive din tehnologie, și Agista, fond de investiții de creștere. Deși fondurile de growth sunt încă la început în România, ele au potențial mare de dezvoltare, ceea ce m-a determinat să investesc în Agista. În acest domeniu, este mai bine să fii prezent de la început”, a explicat Korponay, care vede investiția într-un astfel de fond mai degrabă ca pe o oportunitate decât ca pe un risc. În plus, antreprenorul crede că își poate tripla investiția în Agista într-un interval de 5-7 ani.

România, o țară cu potențial pentru investitori

Estimarea lui Korponay este bazată pe dimensiunea economică a României, care are potențialul „de a atrage mai mulți investitori în fonduri ce capitalizează companii locale”.

Cu toate acestea, riscurile sunt inevitabile în orice investiție. Korponay menționează importanța unui management eficient și a unei evaluări corecte a companiilor pentru a minimiza riscurile.

„Investind într-un fond de creștere, te aștepți la randamente mari, dar există și riscul de a pierde banii. Este crucial ca managementul fondurilor să poată verifica balanțe financiare corecte și să se asigure de continuitatea și onestitatea fondatorilor. Investiția este un parteneriat între antreprenor și fond, iar pentru succesul acestuia, trebuie să existe o comunicare sinceră”, a adăugat Korponay.

De altfel, despre dinamica dintre echipa unui fond de investiții și compania achiziționată vorbește și Aurel Podaru (foto), în calitate de Senior Investment Manager al Agista.

Riscurile investiției într-un fond de growth

“Unul dintre elementele esențiale într-o investiție minoritară este relația de încredere pe care o construim cu antreprenorul. Riscul este ca, în cazul în care lucrurile nu merg conform planului, această relație să nu mai funcționeze. De aceea, încă de la momentul setării investiției, trebuie să ne asigurăm că suntem complet aliniați cu antreprenorul și că avem soluții agreate pentru toate situațiile”, a explicat Aurel Podariu.

Reprezentatul Agista explică faptul că fondurile de growth își doresc să investească în acele companii care vor să crească accelerat, dar care, fără un partener alături, nu reușesc să livreze creșterea și profitabilitate asumate. Creșterea valorii companiilor se produce, de obicei, începând cu anul al treilea de la data investiției, când este așteptat ca afacerea respectivă să fi urcat în top trei jucători pe piața în care activează.

“După semnarea unei tranzacții, mare parte din capitalul disponibil, precum și capitalul nou adus de Agista în companie, vor fi direcționate către scalarea accelerată a afacerii și extindere.  Ce am învățat este că, într-o poveste de scalare accelerată, de cele mai multe ori nu poți să ai creșterea și să atingi și profitabilitatea dorite. Rareori ele se întâmplă simultan. În aceste condiții, este foarte posibil ca business-ul să rămână la aceeași evaluare în primul an de la data investiției. Începând cu al doilea an, valoarea ar trebui să crească treptat, iar odată ce compania devine un jucător de talie națională și unul dintre liderii în nișa sa, urmează o creștere semnificativă a valorii companiei”.

De ce ai investi într-un fond de growth și nu în alt tip de fond

Fonduri de growth pot deveni interesante pentru investitori datorită potențialul de a genera profituri peste media pieței, prin asumarea unui nivel mediu de risc. Tipul acesta de investiție se potrivește unui investitor care a acumulat suficient capital și își dorește să diversifice portofoliul investițional.

Aceste fonduri sunt administrate de echipe de profesioniști, cu experiență și know-how de business, bine conectați în piață și care, de obicei, au un portofoliu diversificat de companii din diverse domenii de activitate, aflate într-o fază de creștere organică sau accelerată prin M&A. Comparativ, fondurile de buy-out oferă randamente mai reduse, dar cu riscuri mai mici deoarece cumpără companii mature, în timp ce venture capital-ul oferă randamente mai mari, dar și riscuri mai ridicate, pentru că au focus companii aflat la început de drum.