Indiferent dacă vorbim de pensii de stat sau de pensii private, pensii private obligatorii sau chiar asigurări de viață care includ componenta de economisire, România se situează printre statele care remunerează cel mai prost munca depusă de oameni în stadiul de viață activ. La nivel UE, România are doar 382 de euro pe lună pensia medie. După ea, mai există doar Bulgaria cu 226 de euro pensia medie lunară, potrivit unei analize făcute de Euronews Business pe baza datelor oferite de un Eurobarometru întocmit de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (AEAPO). https://www.euronews.com/business/2024/05/31/pensions-in-europe-which-countries-are-best-and-worst-for-retirement.
În 2021, cheltuielile medii lunare brute pentru pensia pentru limită de vârstă pe beneficiar în cadrul UE variau foarte mult, de la un nivel ridicat de 2 575 euro în Luxemburg la un nivel scăzut de 226 euro în Bulgaria, media UE fiind de 1 224 euro. Incluzând Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și țările candidate la UE, Islanda a raportat cea mai mare medie, de 2 762 euro, în timp ce Albania a înregistrat cea mai mică medie, de 131 euro.
Cele patru mari țări din UE și țările nordice depășesc media pensiilor din UE,după cum se poate vedea din graficul alăturat. Pensia pentru limită de vârstă pe beneficiar a depășit media UE în toate cele patru mari țări din UE. Italia a raportat cea mai mare pensie, de 1 561 de euro, în timp ce Franța, Spania și Germania au prezentat cifre aproape identice, fiecare în jur de 1 450 de euro. Țările nordice au înregistrat, de asemenea, performanțe solide, cu pensii medii pentru limită de vârstă mai mari decât cele ale celor „patru mari”.
Țările din Balcani înregistrează cele mai mici pensii
Cele mai mici șapte poziții în clasament sunt ocupate toate de țările din Balcani. Cheltuielile medii cu pensiile pentru limită de vârstă din Luxemburg au fost de aproape 11 ori mai mari decât cele din Bulgaria, ceea ce evidențiază disparități semnificative. Chiar și dacă nu se ia în considerare Luxemburgul ca fiind un caz aparte, media UE a rămas totuși de aproape șase ori mai mare decât cea înregistrată în Bulgaria.
Unele dintre aceste disparități în materie de pensii pot fi atribuite nivelurilor diferite de prețuri din statele membre ale UE, întrucât Eurostat observă că, în general, costul global al vieții diferă semnificativ în întreaga regiune.
Disparitățile dintre pensii se reduc semnificativ în termeni de putere de cumpărare. În standarde de putere de cumpărare (PPS), o unitate monetară artificială care ajustează diferențele de nivel de preț dintre țări, disparitățile se reduc semnificativ. În termeni de SPP, pensia medie pentru limită de vârstă variază de la 437 în Bulgaria la 1 681 în Luxemburg. Acest lucru înseamnă că un beneficiar de pensie din Luxemburg a primit o pensie brută de aproape patru ori mai mare decât unul din Bulgaria.
Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre consumatorii din UE sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil pe durata pensionării. În mai multe țări, acest nivel de încredere scade la 30% sau chiar mai puțin. Acest lucru generează îngrijorări cu privire la adecvarea pensiilor. Potrivit Eurostat, pensiile pentru limită de vârstă din Europa variază semnificativ atât în termeni nominali, cât și în standarde de putere de cumpărare (PPS).