În China sunt atât de multe locuințe goale încât întreaga populație a țării nu ar ajunge să le umple – fost oficial chinez

23 09. 2023
Wuxi_Xishan_-_Anzhen_IMG_8989_Nandafang_residential_area

Sectorul imobiliar chinez, odată un pilon al economiei, este în criză începând din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată, după ce autorităţile au început o campanie împotriva acordării de noi credite ipotecare. Începând de atunci încoace alţi mari dezvoltatori imobiliari, precum Country Garden Holdings, sunt şi ei în pragul default-ului, ceea ce afectează încrederea în rândul cumpărătorilor de locuinţe.

Cele mai recent date oficiale publicate de Biroul naţional de statistică de la Beijing arată că, la finele lunii august, suprafaţa totală combinată a locuinţelor goale se ridica la 648 de milioane de metri pătraţi. Conform calculelor Reuters, asta ar însemna aproximativ 7,2 milioane de locuinţe, plecând de la ipoteza unei suprafeţe medii de 90 de metri pătraţi a unei locuinţe.

Însă aceste cifre nu iau în calcul numeroase proiecte rezidenţiale care au fost vândute deja dar nu sunt încă finalizate din cauza problemelor de lichidităţi sau a multiplelor locuinţe cumpărate de speculatori la ultima criză a pieţei imobiliare, în 2016, şi care sunt şi în prezent goale, care împreună ar reprezenta cea mai mare parte a spaţiului neutilizat, estimează experţii.

„Câte locuinţe goale sunt acum? Experţii avansează cifre foarte diferite, cele mai mari fiind cele conform cărora numărul actual de locuinţe goale ar fi suficient pentru trei miliarde de persoane”, a spus sâmbătă He Keng, fost vicepreşedinte la Biroul naţional de statistică cu ocazia unui forum organizat în oraşul Dongguan, din sudul Chinei. „Poate că această estimare este una exagerată, dar cel mai probabil 1,4 miliarde de persoane nu pot să le ocupe pe toate”, a estimat He Keng.

Aceste opinii negative cu privire la un sector important pentru economia chineză, exprimate cu prilejul unui forum public, contrastează cu discursul oficial al autorităţilor conform căruia economia chineză este „rezistentă”.

„Tot felul de comentarii care prevăd colapsul economiei chineze apar din când în când dar ceea ce s-a prăbuşit până acum este o astfel de retorică şi nu economia chineză”, a declarat recent un purtător de cuvânt de la Ministerul chinez al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă.

Sursa foto: Wikipedia