În ciuda exploziei deficitelor, ratingul României va rămâne pe loc cel puțin până în toamnă. Chiar și atunci se va schimba cel mult perspectiva – Analiști

În ciuda deficitelor gemene care ridică semne de întrebare, mediul economico financiar românesc este convins că toate cele trei agenții internaționale de rating care vor reactualiza ratingul de țară al României în luna martie vor lăsa lucrurile neschimbate. Cel mult, la prognoza de toamnă ar putea fi schimbată perspectiva de la stabilă la negativă, dar doar dacă, situația deficitului bugetar și a celui comercial se vor modifica puternic spre negativ. Fitch reactualizează ratingului de țară al României pe 1 martie 2024. Urmează Moody’s pe 29 martie și S&P pe 12 aprilie.
Gabriela Ţinteanu - mie, 28 feb. 2024, 22:27
În ciuda exploziei deficitelor, ratingul României va rămâne pe loc cel puțin până în toamnă. Chiar și atunci se va schimba cel mult perspectiva - Analiști

”Riscurile sunt minime, ca și inexistente, ca vreuna din agențiile internaționale de rating care trebuie să își actualizeze verdictele în luna martie să opereze vreo modificare asupra țării noastre. Toate trei vor lăsa probabil neschimbat ratingul de țară al României în acest moment”, spune Bogdan Nichisoiu, manager of Financial Analysis & Rating (EIC) la COFACE România.

De același principiu este și vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlașu, care arată că România nu prezintă în acest moment riscuri care să îi pună în pericol nivelul da rating, dar probabil nici să îl ridice deocamdată.

Ciprian Dascălu, economist șef BCR, este de aceeași opinie, subliniind că, în cel mai rău caz, dacă proiecția pe anul viitor a majorării pensiilor (cu un impact între 1,6% și 1,8% din PIB calculate acum) ar conduce la o majorare și mai accentuată a deficitului bugetar, agențiile de rating ar putea modifica cel mult în toamnă perspectiva, riscul fiind ca România să primească un outlook negative față de cel stabil pe care îl deține în present.

Pe 1 martie 2024, Fitch este prima agenție de rating care va spune dacă România crește, rămâne sau părăsește ratingul de investment grade. Tot ea a fost prima agenție de rating care a downgradat România la 10 noiembrie 2008 de la BBB la BB+  cand a început criza și am intrat în junk. De asemenea, ratingul BBB- a fost primit de România pe 25 decembrie 2010, când am reintrat în investment grade.

Agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene și de fluxurile de capital de la Uniunea Europeană care sprijină investițiile și stabilitatea macroeconomică a țării, precum și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare țărilor din aceeași grupă de rating (BBB), conform evaluării agenției.

În evaluarea realizată, Fitch menționează atât reziliența economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 și prima jumătate a anului 2023), cât și stabilitatea politică de care s-a bucurat țara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenția evidențiază și datoria publică stabilă a României, precum și trendul descendent al inflației din țara noastră.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condițiile în care țara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susține și o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe și a riscurilor privind finanțarea externă.

Pe de altă parte, persistența unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât și deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, urmare a menținerii unor deficite de cont curent mari și a reducerii intrărilor de capital extern, sunt citați ca factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala......
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...