MS plănuieşte construcţia unui corp subteran, între corpurile A1 şi A2 ale spitalului, complet îngropat, cu o suprafaţă de 1.440 metri pătraţi, în care vor fi amplasate bunkerele acceleratoarelor, RMN-ului, simulatorului şi aparatelor de brahiterapie, radioterapie şi spaţiile anexă, precum şi două scări de acces şi două lifturi pentru accesul în subsol.
Compartimentul de Radioterapie Oncologică va avea o capacitate de 17 pacienţi pe zi la radioterapie şi 120 de pacienţi pe zi la chimioterapie.
Investiţia va fi finanţată de la bugetul de stat şi din surse legal constituite, conform programului de investiţii publice aprobate, potrivit legii.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, a fost necesară extinderea secţiei de Oncologie, prin completarea structurii acesteia cu un compartiment de Radioterapie. Numărul internărilor de bolnavi oncologici la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a crescut de la 2.388 de internări în anul 2006, la 14.668 de internări în anul 2011, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Radioterapia este una dintre principalele metode de tratament pentru bolile oncologice, aplicată la majoritatea pacienţilor cu neoplazii (aproximativ 75% din totalul pacienţilor cu cancer fac tratament prin iradiere, cu rol curativ sau paliativ, pe parcursul evoluţiei bolii).
Administrarea radioterapiei creşte rata de control local, fiind strâns corelată cu creşterea semnificativă a duratei de viaţă pentru un număr important de pacienţi, spun oficialii Ministerului Sănătăţii în nota de fundamentare a HG.