timp ce 104.000 au fost sacrificate preventiv în zonele din jurul focarelor, a declarat şeful serviciului veterinar, Loic Evain. „Au mai rămas aproape 400.000 de exemplare care vor fi sacrificate preventiv”, a adăugat Loic Evain.
Potrivit ultimului bilanţ publicat duminică de Ministerul Agriculturii, Franţa avea 61 de focare de gripă aviară, iar 48 dintre acestea au fost identificate în departamentul Landes (sud-vest-ul Franţei), o regiune care are un număr mare de ferme de gâşte şi raţe care sunt crescute pentru a produce foie gras.
Autorităţile franceze au decis să sacrifice, preventiv, toate păsările care sunt crescute pe o rază de un kilometru în jurul unui focar de gripă aviară identificat. Pe o rază cuprinsă între unul şi trei kilometri din jurul unui focar vor fi sacrificate toate păsările înotătoare, indiferent dacă sunt ţinute în spaţii închise sau nu, la fel ca şi alte tipuri de păsări care nu sunt în spaţii închise, a precizat Loic Evain.
„Ne confruntăm cu un episod excepţional şi cu un virus foarte contagios care afectează crescătoriile în aer liber şi nu numai. Dacă propagarea virusului continuă, vom fi nevoiţi să luăm măsuri şi mai drastice”, a avertizat oficialul francez.
În schimb, sindicatele fermierilor Confédération paysanne şi Modef au denunţat sacrificarea preventivă a animalelor sănătoase, apreciind că este vorba de o măsură „ineficientă din punct de vedere sanitar şi inacceptabilă din punct de vedere moral”.
Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.