În goana după bani, unii furnizori au lăsat populaţia fără curent. ANRE a dat un ordin să stopeze practica

După creşterea masivă a preţurilor la energie electrică de pe piaţa spot, care au atins maxime istorice în luna ianuarie, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit o reglementare care, cel puţin teoretic, face ca pe viitor consumatorii casnici să fie protejaţi, măcar partial de unele distorsiuni ale pieţei.
Mihai Nicuţ - sâm, 04 feb. 2017, 21:52
În goana după bani, unii furnizori au lăsat populaţia fără curent. ANRE a dat un ordin să stopeze practica

ANRE a elaborat un proiect de ordin pentru modificate Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU). Iată una dintre cele mai importante prevederi ale ordinului:

„Participanții la licitație declarați câștigători în urma desfășurării unei sesiuni de licitație, care nu respectă obligațiile rezultate din contractele încheiate cu FUI (furnizorii de ultimă instanţă-n.red.) conform prevederilor din Secțiunea 7.3., nu au dreptul să transmită oferte de vânzare în următoarele 3(trei) sesiuni de licitație organizate pe PCSU.”

În acest moment, coşul de energie al consumatorilor casnici, marea majoritate alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă (Electrica, Enel, CEZ, E.On) este format 20% din energie la preţ reglementat de stat şi 80% din energie la preţ de piaţă (componenta de piaţă concurenţială-CPC). Tariful CPC este aprobat de ANRE pe baza preţurilor cu care FUI cumpără energie de pe această piaţă – PCSU. Practic, producătorii sau alţi furnizori depun oferte pe această piaţă, de patru ori pe an, iar FUI cumpără energia cea mai ieftină.

De ce a fost nevoie de acest ordin?

Pentru că mecanismele de piaţă, alături de unele reglementări, au permis un comportament incorect, potrivit unor surse din piaţă. Caz: un furnizor privat, sau un producător depune în luna decembrie oferte de energie electrică pe PCSU, cu livrare în primul trimestru al acestui an. Câştiga licitaţia pentru că vine cu un preţ bun, FUI cumpără şi încheie contractul şi este sigur că va avea energie. Potrivit datelor OPCOM, preţurile de închidere a licitaţiilor pe PCSU, pentru energia livrată în ianuarie, au fost cuprinse între 168 şi 211 lei/MWh. Însă, în luna ianuarie, pe altă piaţă, cea spot (piaţa pentru ziua următoare), preţurile au ajuns, în unele momente, la 670 de lei MWh.

În aceste condiţii, furnizorul sau producătorul care a încheiat cu FUI contractul, în decembrie, la un preţ de 168 de lei, nu mai livrează energia, şi iese cu ea pe PZU, unde o vinde de patru ori mai scump. FUI, care rămâne fără energie, este obligat să o caute în altă parte, inclusiv pe PZU, de unde o cumpără la alt preţ, care ulterior, la momentul recalculării de către ANRE a tarifului CPC, va fi suportat de consumator.

Potrivit proiectului de ordin, cine nu va livra energia conform contractului încheiat cu FUI nu va mai avea dreptul să facă oferte pe această piaţă în următoarele trei trimestre.

„Dacă nu ar fi apărut astfel de situaţii, de ce credeţi că am elaborat ordinul?”, a spus preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, fără a a detalia. „Încercăm să mai disciplinăm piaţa. Probabil că anumite creşteri excesive de preţ de pe PZU s-au datorat şi faptului că au fost unii incorecţi”, a spus Havrileţ.

De altfel, problema a fost ridicată şi de Asociaţia Companiilor de Utilităţi, care a cerut autorităţilor să analizeze și activitatea furnizorilor de energie care au denunțat contracte în această perioadă.

Vânzătorii pe PCSU ar putea fi încurajaţi să-şi respecte contractele şi pentru faptul că în contractele lor de livrare nu există obligativitatea unor garanţii, care să fie executate imediat, aşa cum este pe alte pieţe. Contractul de pe această piaţă este unul standard, aprobat de ANRE, care explică lipsa garanţiei prin faptul că aşa se asigură un preţ mai mic al energiei. „Pentru clientul final, garanţia este un cost”, a explicat Havrileţ.

Contractul are într-adevăr posibilitatea de a se plăti daune, cu menţiunea că acestea se pot plăti mult mai târziu sau chiar niciodata, daca furnizorul intră în insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...