”Clarificarea’ pe care o cerea aruncă Franţa, şi fără îndoială pentru multă vreme, în cea mai mare confuzie’, scrie cotidianul de dreapta Le Figaro.
Aceeaşi constatare şi în Le Parisien-Aujourd’hui en France: ‘Emmanuel Macron promisese o clarificare, ar trebui avută răbdare! Situaţia este încă şi mai nebuloasă şi confuză după aceste alegeri legislative (…) Perplecşi în faţa unor rezultate din care înţeleg că vor face Adunarea neguvernabilă, francezilor le este foarte greu să vadă încotro ne îndreptăm’, scrie cotidianul.
Provocând o surpriză, uniunea stângii s-a plasat pe primul loc în turul al doilea al alegerilor legislative, devansând tabăra prezidenţială şi extrema dreaptă, al cărei elan a fost frânat de un ‘front republican’ caracterizat de retrageri strategice din cursă şi de alianţe care să îi facă baraj.
Însă nici alianţa stângii (în jur de 180 de locuri), nici blocul preşedintelui Macron (circa 160 de locuri), nici extrema dreaptă (peste 140 de locuri) nu pot atinge singure majoritatea absolută de 289 de deputaţi.
La 9 iunie, ‘decizia riscantă a preşedintelui, afectat de rezultatul europenelor, antrenează ţara într-o perioadă de instabilitate. Niciun partid nu domină. Nimeni nu îşi va putea aplica programul. Cine va guverna?’, se întreabă cotidianul regional La Provence.
Mai mult ca oricând, ‘persistă incertitudinea cu privire la alianţele viitoare şi la viitorul prim-ministru’, subliniază, de la celălalt capăt al ţării, publicaţia Voix du Nord, care titrează: ‘Stânga în faţă: şi acum?’.
În timp ce o ceaţă deasă se instalează a doua zi după legislative, numeroşi editorialişti francezi salută, precum în cotidianul regional Midi Libre, ‘palma dată Rassemblement national (RN, Adunarea Naţională), sosit al treilea şi care nu va guverna ţara’.
‘Mulţumiri cui? Mulţumiri frontului republican!’, exclamă cotidianul de stânga Libération.
‘Decis foarte rapid de stânga în seara de 30 iunie, urmat de grosul trupelor majorităţii prezidenţiale, frontul republican despre care se spunea că e muribund a făcut, aşadar, posibil esenţialul: bararea drumului spre putere al extremei drepte”, subliniază Libération.
‘Rassemblement national nu trebuie să acceadă la putere. Acesta este mesajul transmis de o majoritate puternică de francezi la turul al doilea al alegerilor legislative’, insistă cotidianul catolic La Croix, în timp ce cotidianul comunist L’Humanité a titrat: ‘Renaşte speranţa’.
În opinia săptămânalului L’Express, ‘ora reconstrucţiei a sosit’ şi ‘există o urgenţă, înaintea’ alegerilor prezidenţiale din 2027.
‘Din acest haos s-ar putea naşte un nou mod de a face să funcţioneze democraţia. Guillaume Apollinaire scria: ”A pierde, dar a pierde cu adevărat, poate lăsa locul inspiraţiei’, speră La Provence.