În marea lor majoritate, grecii vor un acord cu creditorii şi ca ţara lor să rămână în UE şi în zona euro

Economica.net
26 04. 2015
arend_greece_58197800

Potrivit unui sondaj de opinie al institutului Kappa Research, apărut duminică în publicaţia To Vima, 71,9% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea ajungerii la un acord cu instituţiile internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), în timp ce 23,2% ar prefera ruperea relaţiilor cu aceste organisme. Totodată, potrivit aceluiaşi sondaj, 72,9% dintre greci doresc menţinerea ţării în zona euro, iar 20,3% ar dori o revenire la drahmă. În plus, 36,1% dintre persoanele intervievate consideră că ţara este în pragul falimentului, faţă de 32,7% care cred contrariul. Sondajul mai relevă că 79,4% dintre cei chestionaţi doresc ca Grecia să rămână membră a UE, iar un procent de 73,7% au aceeaşi părere în ceea ce priveşte NATO. Doar 17,2% doresc o ieşire din UE şi 22% ar fi de acord ca Grecia să se retragă din Alianţa Nord-Atlantică.

Deşi conform acestui sondaj, realizat în aprilie, speranţa în guvern s-a redus la 43,3%, faţă de 62,5% în februarie (la scurt timp după alegeri) şi a crescut în schimb sentimentul general de îngrijorare (de la 34% în februarie la 52,9% în aprilie), partidul de guvernământ continuă să se afle în fruntea preferinţelor electoratului. În cazul în care ar avea loc alegeri, sondajul Kappa Research creditează Syriza cu 36,9% din intenţiile de vot, practic acelaşi rezultat ca la alegerile din ianuarie (36,3%). Pe locul secund s-ar plasa conservatorii din Noua Democraţie, cu 21,7%, o cădere semnificativă, faţă de procentul de 27,8% obţinut în ianuarie.

Într-un moment în care se discută despre posibilitatea ca guvernul să convoace un referendum sau chiar alegeri anticipate, pentru a afla dacă se bucură de sprijinul popular în ceea ce priveşte ajungerea la un posibil acord cu partenerii săi internaţionali, niciuna dintre cele două opţiuni nu obţine susţinerea clară a cetăţenilor. Potrivit sondajului Kappa Research, numai 32,7% dintre cei chestionaţi susţin organizarea unui referendum şi doar 18,7% ar dori organizarea de alegeri anticipate.